Fler nyheter

23 juli 2021

Lägesrapport: Gott om lediga vaccinationstider – passa på innan hösten kommer

Andelen som testas positivt för covid-19 ökar i länet. Samtidigt finns det lediga vaccintider i samtliga kommuner, och om fler vaccinerar sig så snart som möjligt minskar risken för en fjärde våg.

Vecka 28 konstaterades 39 fall av covid-19, jämfört med 29 fall veckan innan. Det är färre som provtar sig men andelen positiva av de som provtar sig ökar. Även nationellt ser man nu ett ökat antal positiva jämfört med de föregående veckorna.

De flesta nya fallen är i åldrarna 18-19 och 20-25 år. Det är tydligt att det är resor, både inom och utom landet, fester och utekvällar som driver smittspridningen, säger Hampus Hjorton, biträdande smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet, Folkhälsomyndigheten, öppnas i nytt fönster

Många i de yngre åldrarna är fortfarande inte vaccinerade, och för att minska risken för en fjärde våg till hösten är det bra om så många som möjligt vaccinerar sig så snart som möjligt.

När hösten kommer finns risk för att smittspridningen ökar igen. Ju fler som vaccinerar sig redan nu, desto mindre är risken för en fjärde våg. Ungefär 80 procent av alla fall i länet just nu är deltavarianten, som är en mer smittsam variant av viruset, säger Hampus Hjorton.

Smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

Lediga tider i alla kommunerna

Värme och semestertider gör att det just nu finns gott om lediga vaccinationstider i länet. Annika Laine Tigerhielm som samordnar vaccinationerna i sommar, hoppas att fler ska ta chansen att boka in sig.

Passa på att ta din första dos nu när det finns tider. På så sätt hjälper du till att fortsatt hålla smittspridningen på en låg nivå, säger Annika Laine Tigerhielm.

I länet har vi nu gett ungefär 190 000 doser vaccin. 72 % av den vuxna befolkningen har fått minst en vaccindos. 47 % har fått två doser.

Relaterade nyheter

Man tog sitt liv efter kontakt med vården

13 september 2021

Region Kronoberg anmäler en händelse enligt Lex Maria, där en man tagit livet av sig kort efter kontakt med vården.

Lägesrapport: Sista förstadosen på vaccinationsplatserna ges den 31 oktober

10 september 2021

Region Kronoberg har nu beslutat om avveckling av de externa vaccinatörer som gjort ett förtjänstfullt arbete i länets alla kommunerna. 31 oktober blir sista datum som vaccinatörerna ger dos 1. Däreft...

Fullmatat program för MAT2021

7 september 2021

Evenemanget MAT är en nationell mötesplats för en närproducerad, småskalig och hållbar måltid. På lördag startar årets upplaga av MAT, som anordnas en hel vecka mellan den 11 och 19 september. Program...

Sex ambulansflyg landar i Sverige

6 september 2021

Arbetet inför uppstarten av ett nationellt ambulansflyg går framåt. 21 svenska regioner samarbetar för första gången i ett kommunalförbund och alla får likvärdig tillgång till beredskap dygnet runt, å...