Fler nyheter

30 december 2021

Lägesrapport: Kraftig ökad smittspridning – fira nyår med försiktighet

Smittspridning har ökat kraftigt i vårt län denna och förra veckan. Personer över 18 år där det har gått mer än 6 månader sedan dos 2 rekommenderas att boka tid för påfyllnadsdos. Smittskyddsläkaren uppmanar också till att fira nyår med försiktighet.

Förra veckan konstaterades 344 fall av covid-19 vilket är 127 fler än vecka 50. Denna veckan ser vi en fortsatt kraftig ökning av antalet positiva fall. Provtagningen var lite lägre vecka 51 (cirka 5700 analyser) jämfört med drygt 6100 under vecka 50, andelen positiva analyser ökade till ungefär sex procent vecka 51.

Fira nyår med försiktighet så att risken för smittspridning blir så liten som möjligt, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare
Exempel vad man kan tänka på inför nyårsfirandet:

  • se till att ingen har symtom förenliga med covid-19, var beredd på att ställa in med kort varsel
  • fira gärna i lite mindre sällskap, särskilt om du träffar personer som du vanligtvis inte gör
  • håll gärna avstånd om möjligt och var noga med handhygien

Följ också Folkhälsomyndigheten allmänna råd till vuxna ovaccinerade: Den som inte är vaccinerad bör hålla avstånd till andra. Man bör som ovaccinerad särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Se statistik i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

6 månader sedan dos 2? – boka tid för påfyllnadsdos från måndag 3/1

Har det gått minst 6 månader sedan dos 2 kan personer över 18 år från och med måndag 3 januari boka tid för påfyllnadsdos. 

Eftersom smittspridningen ökar så snabbt är det extra viktigt att du som kan, tar din påfyllnadsdos. Det finns tider runt om i regionen, men du kanske inte får tid direkt eller på samma ställe som du fick de tidigare doserna, säger Annika Laine Tigerhielm, tillförordnad vaccinationssamordnare. 

Information om tidsbokning finns på
1177.se/boka-vaccination 

Påfyllnadsdos med Moderna eller Pfizer oavsett tidigare vaccin

Studier visar på god effekt av att använda olika vaccinsorter. Därför kan personer som är 31 år och äldre vaccinera sig med Moderna eller Pfizer vid dos tre oavsett vilket vaccin som getts tidigare. Skyddseffekten mot covid-19 efter påfyllnadsdosen är minst lika god. Personer som är 30 år och yngre rekommenderas fortsatt att vaccinera sig med Pfizers vaccin även vid dos 3.

Vaccination mot covid-19 

87,7 procent av den vuxna befolkningen i länet har nu fått minst en dos vaccin. 84,8 procent har fått två doser och 34 procent har fått tre doser.

Covidavdelning på centrallasarettet i Växjö öppnar igen

I dagsläget vårdas 10 personer på sjukhus varav 1 på IVA. Det ökade antalet inneliggande patienter ledde till att sjukhusledningen 30/12 beslutade om att åter öppna en covidavdelning på centrallasarettet i Växjö, även denna gång på avdelning 17.

Pressat läge inom smittspårningen

På grund av den ökade smittspridningen av covid-19 är läget just nu mycket ansträngt på smittspårningsenheten i regionen. Smittspårningen ringer vanligtvis upp personer med positivt covid-19-test inom tre vardagar, men detta kan i nuläget dröja ytterligare. Personer som har fått positiva provsvar behöver själva informera sina hushållskontakter och andra nära kontakter, om att de kan ha utsatts för smitta.

Läs mer här om vad som gäller för dig som har fått ett positivt provsvar 

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Ytterligare en fördubbling av antalet fall av covid-19

21 januari 2022

För tredje veckan i rad blev det förra veckan ungefär en fördubbling av antalet fall av covid-19 i länet, från över 2 000 till närmare 4 000 fall.

Region Blekinge och Region Kronoberg utvecklar samarbetet inom hälso- och sjukvården

21 januari 2022

Region Blekinge och Region Kronoberg är överens om att fortsätta samarbetet inom hälso- och sjukvården. Det gäller även thoraxkirurgisk sjukvård och högspecialiserad hjärtsjukvård.

Personer som inte kan arbeta hemifrån samt skolelever provtas i länet

21 januari 2022

Region Kronoberg pausade tidigare i veckan all PCR-provtagning av allmänheten. På måndag återupptas provtagningen igen enligt Folkhälsomyndighetens nya prioritering.

Region Kronobergs vårdcentraler, psykiatri, rehabilitering och habilitering erbjuder videobesök i första hand

20 januari 2022

För att minska risken för smittspridning i vården erbjuder verksamheterna inom primärvård, rehab och psykiatri videobesök i större omfattning. Regionen uppmanar invånarna att förbereda sig för videobe...