Fler nyheter

18 mars 2022

Lägesrapport: Lättillgänglig vaccination uppskattad av invånarna

Det har funnits många tillfällen att passa på att vaccinera sig mot covid-19 i länet under den nationella vaccinationsveckan. De allra flesta som vaccinerat sig har tagit dos 3 och dos 4.

Region Kronoberg har i veckan erbjudit över 20 tillfällen till drop in-vaccination i länet. Totalt har ett par tusen doser vaccin getts.

Det vi får till oss är att många invånare uppskattar när det är enkelt att vaccinera sig. Man har tänkt att ta den tredje dosen men det har inte blivit av, då passar man på nu, säger Marie Jadner, vaccinationssamordnare.

Några av insatserna under veckan:

  • Tallgården, Araby, Växjö: 34 doser (varav 6 dos 1)
  • Teleborgshallen, Växjö: 76 doser (varav 5 dos 1)
  • Ica Maxi, Växjö: 70 doser (varav 5 dos 1)
  • Lenhovda: Cirka 60 doser
  • Lessebo: Cirka 90 doser
  • Markaryd: 55 doser

61 procent av länets invånare över 18 har fått tre doser vaccin. 85 procent har fått två doser. Bland länets 16–17-åringar har 78 procent fått sin första dos och i åldern 12–15 år har 65 procent fått dos 1.

Vaccinering med dos 4 för äldre fortsätter enligt plan, nästan 4 000 doser har getts i länet. 22 procent av alla över 80 år har fått sin andra påfyllnadsdos.

Smittspridningen på samma nivå

Minskningen i smittspridningen i Kronoberg har återigen avstannat något. Det förekommer fortfarande smittspridning inom vård och omsorg, vilket också visar att pandemin inte är över.

I dagsläget vårdas 18 personer med covid-19 på sjukhus, varav ingen vårdas på IVA.

Se mer statistik i smittskyddsläkarens rapport

Veckovisa lägesrapporter upphör

Detta är den sista veckovisa lägesrapporten om coronaläget i Kronobergs län. Framöver kommer kommunikation om läget att ske vid behov.

Statistik om antalet inlagda och avlidna med covid-19 kommer fortsatt att publiceras varje vardag på vår webbsida, likaså smittskyddsläkarens rapport som publiceras varje fredag.

Från och med i dag publicerar vi även veckovis vaccinationsstatistik på fredagar.

Till statistiken om covid-19

Nytt vaccin mot covid-19

Ett nytt vaccin från Novavax (Nuvaxovid) har godkänts nationellt och levererats till länet. Nuvaxovid är ett proteinbaserat vaccin som är godkänt från 18 års ålder. Det kommer i första hand att erbjudas till patienter med immunbristsjukdom enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Nuvaxovid kommer även att erbjudas till personer som har särskilda skäl att inte vaccineras med mRNA-vaccinen. Det kan till exempel vara personer som fått så svåra biverkningar att vaccinationen inte har kunnat fullföljas. Vaccinet är tillgängligt på fem vårdcentraler i länet från och med vecka 13.

Relaterade nyheter

Operation av inre blödning fördröjdes

25 maj 2022

En patient med en allvarlig inre blödning fick vänta länge på akutmottagningen vilket gjorde att den livräddande operationen dröjde. Region Kronoberg anmäler nu det inträffade enligt Lex Maria.

Region Kronoberg i topp vad gäller följsamhet till hygienrutiner

24 maj 2022

Senaste nationella mätningen av basala hygienrutiner och klädregler inom vård och omsorg visar att Region Kronobergs medarbetare fortsätter ha god följsamhet.

Försenad diagnos av cancer i tjocktarmen

23 maj 2022

Region Kronoberg Lex Maria-anmäler en händelse där det dröjde tre månader från första besök till att tjocktarmscancer upptäcktes hos en patient.

Felaktig bedömning av trauma anmäls enligt Lex Maria

18 maj 2022

En patient kom in till akuten på ett av länets sjukhus efter en fallskada. Det aktiverades inget traumalarm, vilket skulle ha medfört tydligare rutiner gällande bland annat provtagning. En vecka efte...