Fler nyheter
Ett plåster sätts på en arm. Foto: 1177

15 oktober 2021

Lägesrapport: Milstolpe nådd – 80 procent är fullvaccinerade

80,5 procent av länets vuxna befolkning har nu fått två doser vaccin mot covid-19. 85,1 procent har fått en dos. ”Två milstolpar är nådda”, säger vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal.

Det är fortsatt fokus i vaccinationsarbetet på att nå svårnådda grupper med drop in, ett mobilt arbetssätt och samarbete med kommunerna.

Alla drop in-tider på 1177.se, extern länk, öppnas i nytt fönster

Samtidigt är nu vaccinationen av 12–15-åringar nu igång. Ett brev med information och samtyckesblankett har gått ut till samtliga vårdnadshavare i veckan. Hittills har 256 doser registrerats i åldersgruppen.

Våra vaccinatörer planerar ihop med länets kommuner för vaccinering på plats på flertalet högstadieskolor i länet. Det kommer att genomföras från vecka 42 och framåt, beroende på vilken kommun man bor i, säger Lena Andersson Nazzal.

Dos 3 för 80+

Vaccinationen med dos 3 till personer på särskilda boenden och med hemtjänst/hemsjukvård fortsätter i kommunerna. Hittills har 1259 doser getts. Flera kommuner rapporterar att de är klara med vaccinationen på boenden.

1,3 procent av länets vuxna befolkning har fått tre doser vaccin mot covid-19.

Mer statistik om vaccinationerna, pdf, öppnas i nytt fönster

Smittspridningen i Kronoberg

Det är fortsatt relativt lugnt i länet vad gäller smittspridningen, de senaste veckorna har det varit cirka 50–60 fall i veckan. Denna vecka ser det dock ut att bli en viss ökning.

I dagsläget har vi inga patienter inlagda på våra sjukhus på grund av covid-19.

Se mer statistik i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

Nya rekommendationer gällande testning

Folkhälsomyndigheten uppdaterar sina testrekommendationer från den 1 november. Fullvaccinerade barn, unga och vuxna och de som nyligen haft covid-19, behöver från och med den 1 november generellt inte testas för covid-19 vid nytillkomna luftvägssymtom eller feber. Detta gäller inte vård- och omsorgspersonal. Ovaccinerade personer rekommenderas precis som tidigare att testa sig för covid-19 och stanna hemma i väntan på svar.

De nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten framhåller fortfarande vikten av att stanna hemma om man får luftvägsinfektioner och det gäller alla i samhället, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten, extern länk, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Lägesrapport: 71 procent av 80+ har fått påfyllnadsdos

26 november 2021

Ett intensivt arbete pågår just nu i Region Kronoberg med att planera för vaccinationen med en påfyllnadsdos för samtliga invånare över 18 år. De externa vaccinatörerna kommer att vara kvar januari ut...

Nya uppdrag kring el, vätgas och vatten

25 november 2021

Politiken i Region Kronobergs ger sin regionala utvecklingsförvaltning utökade uppdrag. Under 2022 ska verksamheten arbeta med frågor som gör samhällets infrastruktur mer robust och säker.

Regionen sätter plan för fortsatt vaccination med påfyllnadsdos mot covid-19

24 november 2021

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten hur den fortsatta vaccinationen mot covid-19 med en tredje dos ska gå till. Fler grupper ska släppas på successivt och det behöver gå sex månader mellan d...

Regionfullmäktige sammanträder den 24 november

22 november 2021

På onsdag sammanträder regionfullmäktige i Utvandrarnas hus. Ordinarie ledamöter och tjänstgörande ersättare ska delta fysiskt. Icke tjänstgörande ersättare är välkomna att delta fysiskt.