Fler nyheter

5 januari 2022

Lägesrapport: Rekordmånga provtas för covid-19 och en hög andel är positiva

Smittspridningen i Kronoberg fortsätter öka i snabb takt och av de som provtas är en hög andel positiva.

Smittspridningen i länet fortsätter öka kraftigt, antalet positiva individer mer än fördubblades mellan vecka 51 och 52.  Förra veckan var det 933 individer som testades positivt jämfört med 344 vecka 51. Av de som provtogs förra veckan var andelen positiva cirka 15 procent. Smittspridningen ser ut att fortsätta öka denna vecka också.

Det är en hög andel av de som provtas som är positiva just nu. Vi ser också att fler blir inlagda på sjukhus, även om det är färre jämfört med förra året, vilket förmodligen beror på att många är vaccinerade, säger Hampus Hjorton, biträdande smittskyddsläkare.

I dagsläget är 13 personer inlagda på sjukhus, varav 3 på IVA.

Det viktigaste man kan göra är att stanna hemma vid symtom, testa sig och hålla avstånd. Det är också viktigt att de som ännu inte är vaccinerade vaccinerar sig och att de som kan ta sin påfyllnadsdos gör det, säger Hampus Hjorton.

Se statistik i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

Eftersom det är många som provtas är det väldigt högt tryck på smittspårningen och smittspårarna hinner inte ringa upp alla personer som testats positivt. Därför är det viktigt att personer som har fått positiva provsvar själva informerar sina hushållskontakter och andra nära kontakter, om att de kan ha utsatts för smitta. All information finns på regionkronoberg.se/smittskyddsblad.

PCR-prov ska användas vid symtom

Det finns olika prov som visar om man har covid-19, PCR-prov och så kallade antigen-tester. PCR-prov är mer tillförlitliga än antigen-tester. Om du har symtom ska du lämna PCR-prov, det räcker inte med att ta ett antigentest som du har köpt själv. PCR-provtagning görs genom ett självtest som hämtas ut på vårdcentralen.

Vaccination mot covid-19

Från och med i måndags kan alla som är 18 år eller äldre boka tid för sin påfyllnadsdos när det gått sex månader sedan dos två. För personer över 65 år ska det ha gått fem månader sedan dos två. Än så länge finns det lediga tider.

Många vaccinatörer har lediga tider, så jag vill verkligen uppmana de som kan boka tid för påfyllnadsdos att göra det. Men det är viktigt att man fortsätter respektera tidsintervallet och inte bokar in sig för tidigt, säger Marie Jadner, vaccinsamordnare.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Ytterligare en fördubbling av antalet fall av covid-19

21 januari 2022

För tredje veckan i rad blev det förra veckan ungefär en fördubbling av antalet fall av covid-19 i länet, från över 2 000 till närmare 4 000 fall.

Region Blekinge och Region Kronoberg utvecklar samarbetet inom hälso- och sjukvården

21 januari 2022

Region Blekinge och Region Kronoberg är överens om att fortsätta samarbetet inom hälso- och sjukvården. Det gäller även thoraxkirurgisk sjukvård och högspecialiserad hjärtsjukvård.

Personer som inte kan arbeta hemifrån samt skolelever provtas i länet

21 januari 2022

Region Kronoberg pausade tidigare i veckan all PCR-provtagning av allmänheten. På måndag återupptas provtagningen igen enligt Folkhälsomyndighetens nya prioritering.

Region Kronobergs vårdcentraler, psykiatri, rehabilitering och habilitering erbjuder videobesök i första hand

20 januari 2022

För att minska risken för smittspridning i vården erbjuder verksamheterna inom primärvård, rehab och psykiatri videobesök i större omfattning. Regionen uppmanar invånarna att förbereda sig för videobe...