Fler nyheter
Staplar som visar vaccinationen över tid. Just nu ges cirka 1000 dos 1 i veckan.

10 september 2021

Lägesrapport: Sista förstadosen på vaccinationsplatserna ges den 31 oktober

Region Kronoberg har nu beslutat om avveckling av de externa vaccinatörer som gjort ett förtjänstfullt arbete i länets alla kommunerna. 31 oktober blir sista datum som vaccinatörerna ger dos 1. Därefter kommer vaccinationen flytta över till primärvården i mindre skala.

82 % av den vuxna befolkningen har nu fått minst 1 dos vaccin mot covid-19, 72,6 % har fått 2 doser. Av länets 16-17-åringar har 55,2 % fått dos 1. I nuläget är det 28 700 kronobergare över 18 år som ännu inte vaccinerat sig.

Se mer statistik i veckans vaccinsiffror, pdf, öppnas i nytt fönster

Intresset för dos 1 är fortsatt lågt. Våra vaccinatörer vaccinerar nu mer mobilt och med drop in, till exempel på gymnasieskolor, Linnéuniversitetet, SFI och andra orter/platser.

Vi jobbar på tillsammans med våra externa aktörer för att höja vaccintäckningen så mycket som möjligt innan de lämnar sitt uppdrag. Men arbetet tar inte slut där – vi kommer fortsatt att erbjuda vaccin på vårdcentraler och göra insatser där det behövs, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare.

En analys av data från Folkhälsomyndigheten visar på stora variationer i vaccinationstäckning. Vissa områden i länet har låg täckning, mycket kopplat till socioekonomi. Ytterligare insatser för att nå fler i dessa områden planeras.

Vaccinering med extra dos

Vaccinationen med en extra dos till patienter med nedsatt immunförsvar påbörjas nu. Sjukhusmottagningarna inventerar patientgruppen och skickar ut brev successivt. Vaccinationen kommer att ske både på sjukhusen och på länets vaccinationsplatser. Ett fåtal dos 3 har redan getts.

Förändrat dosintervall

Från och med vecka 37 kommer dosintervallet att kortas ner från 5 till 4 veckor. Detta för att de som nu tar sin första dos snabbare ska bli färdigvaccinerade.

Smittspridningen fortsätter att öka

Folkhälsomyndigheten gick i veckan ut med att flera restriktioner tas bort den 29 september. Det betyder inte att pandemin är över. I Kronobergs län fortsätter smittspridningen att öka. Mellan vecka 35 och 36 ökade antalet positiva fall från 125 till 195. Innevarande vecka ser ut att bli ungefär som vecka 36.  

Det är fortfarande viktigt att stanna hemma vid minsta symtom som kan vara covid-19 och gå och testa sig. För att minska risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19 och även för undvika att smitta nära och kära är vaccination den viktigaste åtgärden, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Smittspridningen sker just nu mycket i skolåldrarna samt bland unga vuxna och upp till 40-årsåldern, vilket är de grupper där vaccinationstäckningen är lägre. Smittspridningen sker i länets samtliga kommuner.

Se mer statistik i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Man tog sitt liv efter kontakt med vården

13 september 2021

Region Kronoberg anmäler en händelse enligt Lex Maria, där en man tagit livet av sig kort efter kontakt med vården.

Fullmatat program för MAT2021

7 september 2021

Evenemanget MAT är en nationell mötesplats för en närproducerad, småskalig och hållbar måltid. På lördag startar årets upplaga av MAT, som anordnas en hel vecka mellan den 11 och 19 september. Program...

Sex ambulansflyg landar i Sverige

6 september 2021

Arbetet inför uppstarten av ett nationellt ambulansflyg går framåt. 21 svenska regioner samarbetar för första gången i ett kommunalförbund och alla får likvärdig tillgång till beredskap dygnet runt, å...

Stort intresse för vaccinering på Linnéuniversitetet

2 september 2021

Kön ringlade under torsdagen lång när studenter fick möjlighet till drop in-vaccination i en buss på campus.