Fler nyheter

20 augusti 2021

Lägesrapport: Smittspridningen ökar något – passa på att vaccinera dig nu

Smittspridningen ökar nu något i Kronobergs län. Det är viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig och regionen ser nu över möjligheten till mobila, uppsökande lösningar för att nå ut till fler. Samtidigt har många unga valt att vaccinera sig, över 40 procent av 16–17-åringarna har redan fått sin första dos.

Över 78 procent av den vuxna befolkningen i Kronoberg har fått minst en dos vaccin mot covid-19 och drygt 58 procent är fullvaccinerade. Bland 16–17-åringar har över 40 procent fått en dos. Mer än 219 700 doser vaccin mot covid-19 har nu getts i länet. Det finns gott om lediga vaccinationstider kommande veckor.

Jag hoppas att många som ännu inte vaccinerat sig tar chansen nu när man kommit hem från semestern, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare.

Regionens vaccinationsarbete går nu in i en annan fas än tidigare.

Tidigare var det brist på tillgängliga vaccinationstider och det handlade om att fokusera på prioriteringsordningen. När vi nu har gott om tider kommer vi att undersöka lösningar för att nå så många som möjligt. Det kan till exempel handla om mobila, mer uppsökande sätt att erbjuda vaccination.

Se mer statistik i vaccinsamordnarens information, pdf, öppnas i nytt fönster

Viktigt att fortsatt följa de nationella råden och rekommendationerna

Efter att smittspridningen varit ökande i övriga landet en tid, märks det nu något även i Kronoberg. Det syns både på fler positiva fall, ökad provtagning och en något ökad andel positiva fall.

Smittspridningen sker framför allt inom familjen men har även samband med att fler träffas då man kommer tillbaka från semestern. En del har även smittats i samband med resor och privata tillställningar, berättar Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

För att minska risken för ytterligare smittspridning är det viktigt att alla hjälps åt att med att hålla avstånd, stanna hemma när man är det minsta sjuk och även tänka på handhygienen.

Läs mer i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

 

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Drop in-tider erbjuds i alla kommuner

24 september 2021

Ett brev går nu ut till alla i länet som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19. Där finns information om tillgängliga drop in-tider i respektive kommun.

Tre arkitektteam tävlar om att gestalta det nya akutsjukhuset i Växjö

22 september 2021

Nu har tre arkitektteam satt igång arbetet med att skapa gestaltningsförslag för det nya akutsjukhuset som eventuellt ska byggas i Växjö. I december kommer en jury att utse det vinnande förslaget.

Florence Eddyson blir ny sjukhuschef

20 september 2021

Nu är det klart. Från och med december tillträder Florence Eddyson som ny verksamhetsområdeschef för sjukhusvården.

Lägesrapport: Nu påbörjas planeringsarbetet för vaccination av 12–15-åringar

17 september 2021

Smittspridningen har nu vänt neråt i länet. Samtidigt ökar vaccinationstäckningen hela tiden. De senaste veckorna har många fått sin andra dos och 75,9 % av den vuxna befolkningen är nu fullvaccinerad...