Fler nyheter

12 november 2021

Lägesrapport: Stort intresse för påfyllnadsdos

I onsdags förkortade Folkhälsomyndigheten tidsintervallet mellan dos 2 och påfyllnadsdosen till fem månader istället för sex för personer över 65 år. Det har gjort att trycket blivit högre och på vissa platser har det varit långa köer till drop in.

Vi rekommenderar att man bokar tid för påfyllnadsdos via 1177.se. Då slipper man stå i kö till drop in. Det finns tider att boka på våra vaccinationsplatser, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare.

Till bokningssidan på 1177.se, öppnas i nytt fönster

Den som redan har en tid inbokad för influensavaccination på vårdcentral behöver inte avboka eller boka om sin tid. Om det har gått minst fem månader sedan andra dosen, kan man vid vaccinationstillfället be om att få sitt covid-vaccin samtidigt.

Läs mer: Tidsintervallet förkortas: fem månader mellan andra och tredje dosen

86 procent har fått en dos

86,0 procent av den vuxna befolkningen har nu fått minst en dos vaccin, 82,6 % har fått två doser och 3,2 % har fått tre doser.

Av länets 16–17 åringar har 70,1 % fått dos 1, 40,5% av 12-15-åringarna har fått dos 1.

Se mer statistik om vaccinationerna, pdf, öppnas i nytt fönster

Fortsatt utåtriktat arbete

Arbetet med att nå svårnådda grupper fortsätter. I Strömsnäsbruk finns möjligheten till drop in i dag fredag. Det planeras även drop in-vaccinationer i Folkets hus vid Lagadalskyrkan två lördagar – den 20 och 27 november klockan 10-13.

Markaryd är den kommun som har lägst vaccinationstäckning, därför gör vi nu flera insatser i kommunen i samarbete med Markaryds kommun, säger Lena Andersson Nazzal.

Det görs även insatser i andra kommuner. Alla drop in-tider finns på bokningssidan på 1177.se.

Smittspridningen i Kronoberg

I Kronoberg ses en liten ökning i smittspridningen i länet senaste två veckorna, men det är svårt att jämföra med tidigare veckor eftersom provtagningen minskat till följd av provtagningskriterierna ändrades 1 november. Utbrottet på rättspsykiatriska regionkliniken i förra veckan bidrog också till att det blev fler fall vecka 44.

Nationellt varierar smittspridningen ganska mycket mellan olika regioner, Kronoberg tillhör de regioner med lägre smittspridning, men det kan snabbt förändras. Runtom i Europa är läget bekymmersamt i många länder, även i en del i länder med hög vaccinationstäckning.

Se mer statistik i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Lägesrapport: 71 procent av 80+ har fått påfyllnadsdos

26 november 2021

Ett intensivt arbete pågår just nu i Region Kronoberg med att planera för vaccinationen med en påfyllnadsdos för samtliga invånare över 18 år. De externa vaccinatörerna kommer att vara kvar januari ut...

Nya uppdrag kring el, vätgas och vatten

25 november 2021

Politiken i Region Kronobergs ger sin regionala utvecklingsförvaltning utökade uppdrag. Under 2022 ska verksamheten arbeta med frågor som gör samhällets infrastruktur mer robust och säker.

Regionen sätter plan för fortsatt vaccination med påfyllnadsdos mot covid-19

24 november 2021

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten hur den fortsatta vaccinationen mot covid-19 med en tredje dos ska gå till. Fler grupper ska släppas på successivt och det behöver gå sex månader mellan d...

Regionfullmäktige sammanträder den 24 november

22 november 2021

På onsdag sammanträder regionfullmäktige i Utvandrarnas hus. Ordinarie ledamöter och tjänstgörande ersättare ska delta fysiskt. Icke tjänstgörande ersättare är välkomna att delta fysiskt.