Fler nyheter

21 januari 2022

Lägesrapport: Ytterligare en fördubbling av antalet fall av covid-19

För tredje veckan i rad blev det förra veckan ungefär en fördubbling av antalet fall av covid-19 i länet, från över 2 000 till närmare 4 000 fall.

Det är just nu 21 inlagda på sjukhus med covid-19 varav 2 vårdas på IVA. Skillnaden är tydlig jämfört med förra vintern. Det är mer än tre gånger så många konstaterade fall per vecka men en tredjedel så många som behöver sjukhusvård.

Det är ett helt annat tryck på slutenvården. Dels ger omikronvarianten lite mindre allvarlig sjukdomsbild men framför allt så skyddar vaccinerna fortsatt bra mot allvarlig sjukdom, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Se mer statistik i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

Provtagningen återupptas enligt ny prioritering

Regionen pausade i onsdags all PCR-testning. Den kommer att återupptas i nästa vecka enligt Folkhälsomyndighetens nya prioritering. De som rekommenderas provtagning är personer som inte kan arbeta hemifrån, inklusive elever i grund- och gymnasieskola eller motsvarande skolformer.

Vi vädjar nu till våra invånare att följa denna prioritering för att den analyskapacitet som vi är tilldelade ska räcka till, och för att de som har störst behov av att testas ska få möjligheten, säger Martin Myrskog, regiondirektör.

Läs mer: Personer som inte kan arbeta hemifrån samt skolelever provtas i länet

Med anledning av den nationella bristen på testkapacitet och de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten så förskjuts Region Kronobergs projekt med provlådor för PCR-provtagning. Mer information kommer framöver.

Det är fortsatt högt tryck på smittspårningen som nu prioriterar att ringa upp vårdpersonal.

Ändrade förhållningsregler och rekommendationer

Folkhälsomyndigheten presenterade i veckan ändrade förhållningsreglerna om att stanna hemma från arbete eller skola när man själv eller någon i hushållet är sjuk. Tiden för att stanna hemma från arbete och skola när någon är sjuk i hushållet kortas till fem dagar, räknat från det att personen i hushållet fick symtom.

Tiden för hur länge den som har bekräftad covid-19 minst bör stanna hemma kortas också till fem dagar. För sjukvårdspersonal med färre än tre doser vaccin är det fortfarande sju dagar. Även i fortsättningen gäller att man ska ha varit återställd inklusive feberfri i 48 timmar.

Folkhälsomyndigheten: Läs mer om de anpassade förhållningsreglerna, öppnas i nytt fönster

Vaccination mot covid-19

Det kortade dosintervallet till fem månader mellan dos 2 och påfyllnadsdosen har gett effekt med fler bokningar hos vaccinatörerna. 44 procent av länets invånare över 18 år har fått tre doser vaccin.

87 procent av den vuxna befolkningen har vaccinerat sig med en dos och 84 procent med två doser. Av länets 16–17-åringar har 77 procent fått dos 1. Av 12–15-åringarna har 63 procent fått dos 1.

Insatser gentemot socioekonomiskt utsatta

Den grupp som jobbat med att höja vaccinationstäckningen bland socioekonomiskt utsatta har återupptagit sitt arbete. Inom ramen för detta arbete har Team Perenn från Alvesta vårdcentral besökt Diakonicentrum i Växjö och vaccinerat med både dos 1, 2 och 3.

Många av de personerna hade inte vaccinerat sig om vi inte sökt upp dem. Det är glädjande att vi är igång med den här socioekonomiska gruppen igen, säger Marie Jadner, vaccinationssamordnare.

Pressträff 21 januari

Region Kronoberg höll digital pressträff om provtagningen framåt och läget gällande smittspridningen av covid-19 i länet. Medverkande: Martin Myrskog, regiondirektör, berättar om hur vi gör med testningen framåt. Christian Blomkvist, smittskyddsläkare, berättar om smittspridningen i länet.

Relaterade nyheter

Operation av inre blödning fördröjdes

25 maj 2022

En patient med en allvarlig inre blödning fick vänta länge på akutmottagningen vilket gjorde att den livräddande operationen dröjde. Region Kronoberg anmäler nu det inträffade enligt Lex Maria.

Region Kronoberg i topp vad gäller följsamhet till hygienrutiner

24 maj 2022

Senaste nationella mätningen av basala hygienrutiner och klädregler inom vård och omsorg visar att Region Kronobergs medarbetare fortsätter ha god följsamhet.

Försenad diagnos av cancer i tjocktarmen

23 maj 2022

Region Kronoberg Lex Maria-anmäler en händelse där det dröjde tre månader från första besök till att tjocktarmscancer upptäcktes hos en patient.

Felaktig bedömning av trauma anmäls enligt Lex Maria

18 maj 2022

En patient kom in till akuten på ett av länets sjukhus efter en fallskada. Det aktiverades inget traumalarm, vilket skulle ha medfört tydligare rutiner gällande bland annat provtagning. En vecka efte...