23 juli 2020

Lika många inneliggande som i början av april

Antalet nya fall av covid-19 fortsätter att ligga på en låg nivå i länet. Samtidigt finns smittan kvar så det är viktigt att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Just nu vårdas 7 patienter på sjukhus för covid-19, varav 2 på intensivvårdsavdelningen. Inte sedan i början av april har Region Kronoberg haft så få inneliggande patienter med covid-19.

Andelen positiva av de som blivit provtagna ligger fortfarande på en låg nivå. Vecka 29 hade 3 procent covid-19. Det togs då 827 prover. När smittspridningen var som kraftigast var andelen positiva drygt 20 procent.

Även om få smittas så finns smittan fortfarande kvar. Risken är stor att det åter kan ta fart speciellt om folk börjar tröttna på att undvika folksamlingar, vara hemma vid symtom och hålla avstånd, säger smittskyddsläkare Arne Runehagen.

I regionen pågår förberedelserna för införandet av antikroppstester för allmänheten i augusti. Samtidigt visar siffror från blodgivningen att andelen som haft covid-19 i länet inte verkar vara så hög. I dag är det bara ca 4 procent av blodgivarna som har antikroppar.

Fler aktuella siffror i smittskyddsläkarens rapport, pdf, öppnas i nytt fönster

Aktuella siffror i Kronoberg och kommunerna 23 juli

Få nya fall medför små ändringar i den veckovisa statistiken.

Till daglig statistik över antal fall med mera

Till fördjupad statistik och kommunstatistik

Arne Runehagen

Bitr smittskyddsläkare