Fler nyheter

10 juni 2021

Många vill ha hjälp att boka tid för vaccination

I tisdags inledde Region Kronoberg sin turné för att hjälpa personer i bland annat socioekonomiskt utsatta grupper att boka tid för vaccination. Första besöket var på Araby i Växjö och intresset var stort.

Nästan alla som kom till informationshubben hade bestämt sig för att boka tid och var positiva till vaccination. De hade också många frågor om vaccinationen, vaccinet, resor och vilka som fick vaccinera sig nu. I informationshubben förmedlades tider direkt till tipshallen men många fick också hjälp att själva boka tid digitalt. 

På plats på Araby fanns Jenny Folkesson, folkhälsoutvecklare, Abdulkadir Ismael, skötare inom rättspsykiatrin, och Haneen Al-Sundook, undersköterska på medicinkliniken. Haneen ska vara med och informera vid fem tillfällen. Hon kom till Sverige från Irak för sex år sen och kan hjälpa personer som talar arabiska att boka tid. 

Värdefulla språkkunskaper

Det är jätteviktigt att vi sprider information till dem som bor i det här området. Om man inte har rätt information blir det svårt att fatta beslut, säger Abdulkadir Ismael, som är utbildad sjuksköterska och hälsovetare från Etiopien.

Om man inte talar svenska kan det leda till att man bli tillbakadragen och osäker.

En del läser inte så mycket, de pratar med varann istället. Då kan det bli så att felaktigheter och konspirationsteorier får fäste. Negativ information kan spridas snabbt, samhällsinformation sprider sig långsamt. Även om man nu kan boka tid i mobilen och utan bank-id och är det många steg att ta sig igenom. Om man dessutom är osäker på om man ska vaccinera sig, kanske man struntar i att boka tid, säger Abdulkadir Ismael, som själv talar bland annat somaliska, arabiska och engelska.

Läs mer om hubbarna

Relaterade nyheter

Riktade hälsosamtal startar i höst

16 juni 2021

Till hösten kommer Region Kronoberg införa Riktade hälsosamtal för alla 50-åringar. Beslutet tog redan 2017 och kommer nu att rulla igång. Syftet med hälsosamtalet är att förbättra hälsan och förebygg...

Hitta aktiviteter på utetipset.se

16 juni 2021

Region Kronoberg driver på för en omställning till hållbar konsumtion i besöksnäringen genom hemsidan www.utetipset.se.

Intensifierad smittspårning när deltavarianten ökar i länet

16 juni 2021

Nya testresultat visar att förekomsten av deltavarianten av coronaviruset (tidigare kallad den indiska mutationen) har ökat markant. Region Kronoberg inför därför förändrad smittspårning gällande hush...

93 procent av länets gravida kvinnor trygga med sin barnmorska

15 juni 2021

433 kvinnor i Kronobergs län har hittills delat med sig av sina erfarenheter från mödrahälsovården och förlossningsvården i Graviditetsenkäten. En stor majoritet är mycket nöjda med både vård och bemö...