Fler nyheter

10 juni 2021

Många vill ha hjälp att boka tid för vaccination

I tisdags inledde Region Kronoberg sin turné för att hjälpa personer i bland annat socioekonomiskt utsatta grupper att boka tid för vaccination. Första besöket var på Araby i Växjö och intresset var stort.

Nästan alla som kom till informationshubben hade bestämt sig för att boka tid och var positiva till vaccination. De hade också många frågor om vaccinationen, vaccinet, resor och vilka som fick vaccinera sig nu. I informationshubben förmedlades tider direkt till tipshallen men många fick också hjälp att själva boka tid digitalt. 

På plats på Araby fanns Jenny Folkesson, folkhälsoutvecklare, Abdulkadir Ismael, skötare inom rättspsykiatrin, och Haneen Al-Sundook, undersköterska på medicinkliniken. Haneen ska vara med och informera vid fem tillfällen. Hon kom till Sverige från Irak för sex år sen och kan hjälpa personer som talar arabiska att boka tid. 

Värdefulla språkkunskaper

Det är jätteviktigt att vi sprider information till dem som bor i det här området. Om man inte har rätt information blir det svårt att fatta beslut, säger Abdulkadir Ismael, som är utbildad sjuksköterska och hälsovetare från Etiopien.

Om man inte talar svenska kan det leda till att man bli tillbakadragen och osäker.

En del läser inte så mycket, de pratar med varann istället. Då kan det bli så att felaktigheter och konspirationsteorier får fäste. Negativ information kan spridas snabbt, samhällsinformation sprider sig långsamt. Även om man nu kan boka tid i mobilen och utan bank-id och är det många steg att ta sig igenom. Om man dessutom är osäker på om man ska vaccinera sig, kanske man struntar i att boka tid, säger Abdulkadir Ismael, som själv talar bland annat somaliska, arabiska och engelska.

Läs mer om hubbarna

Relaterade nyheter

Byte av MR-kameror i Växjö

4 augusti 2021

Båda magnetkamerorna på Centrallasarettet i Växjö ska bytas ut. Under tiden för bytet kommer en tillfällig mobil magnetkamera i en trailer att användas. De nya MR-kamerorna beräknas vara i drift i bör...

Lägesrapport: Många smittas på semesterresan

30 juli 2021

Smittspridningen ökar nationellt, många av de nya fallen är kopplade till resor under semestern. Tillgången till vaccin är fortsatt god i länet och det finns många lediga tider för vaccination. Planer...

Mathantverk lyfter förädling och lokalproducerad mat

28 juli 2021

Emilia Hildingsson från Barnens trädgård, Josefine Müller från Jossans gårdsbutik och café samt Inger Söreke från Härensås mjölk är några kronobergare som tävlat i SM i mathantverk.

65+ erbjuds nu mRNA-vaccin som dos 2

27 juli 2021

Folkhälsomyndigheten beslutade i fredags att sluta leverera Astra Zenecas vaccin, då stora delar av gruppen 65+ redan har fått två doser vaccin mot covid-19. De som är 65 år eller äldre och endast fåt...