Fler nyheter
Murad Aboraid, hälsokommunikatör. Murad Aboraid, hälsokommunikatör.

20 april 2020

Många ville ha svar på frågor om corona

Smittspridning, att inte samlas många och att hålla avståndet. Det var några saker som diskuterades när invånarna på Araby fick ställa frågor till Region Kronobergs hälsokommunikatörer om corona.

Den 20-22 april arrangeras möten på Tallgården där invånare i Araby kan ställa frågor om coronaviruset. Träffarna riktar sig till personer som pratar arabiska, somaliska eller engelska.

I Stockholm har man sett att smittan har spridits mer i områden med invånare från andra länder, och därför gör vi den här insatsen. Vi har inte sett samma tendenser här men vi vill ju hindra det om vi kan. Det här är också en bra grund för vidare information och samarbete med kommunerna. Genom att använda våra hälsokommunikatörer drar vi också nytta av deras kunskap och engagemang, säger Jenny Folkesson, folkhälsoutvecklare i Region Kronoberg.

En av hälsokommunikatörerna var Murad Aboraid som talar arabiska och till vardags jobbar på käkkirurgen i Växjö.

Vi fick frågor om sjuka barn och berättade hur viktigt det var att låta barnen vara hemma. Att inte ge barnet alvedon och låta barnet vara på förskolan så att man själv kan jobba. Barnet får ju då inte heller vara ute och träffa kompisar. Det är svårt att komma ihåg att man kan smitta även om man inte har symptom, därför måste vi alla hålla avstånd till varandra.

Region Kronoberg gör flera försiktighetsåtgärder för att hindra smittspridning på mötena. Det var max 20 besökare i en lokal för 70, alla fick sprita händerna och sitta långt ifrån varann. Personer över 70 år eller som har förkylningssymptom uppmanades att inte komma.

Kontakt

Jenny Folkesson

Folkhälsoutvecklare

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046470586391

Relaterade nyheter

Nu erbjuds antikroppstester i regionen

3 augusti 2020

Från och med onsdagen den 5 augusti erbjuder Region Kronoberg allmän provtagning för antikroppar mot covid-19. Testet görs för att bekräfta om en person tidigare har haft en covid-19-infektion. Prover...

Lägesrapport från Region Kronoberg 30 juli

30 juli 2020

Endast ett fåtal covid-19-patienter är inlagda på sjukhus, och inga vårdas på IVA. Samtidigt påbörjas nu förberedelserna inför hösten då gymnasieskolor och högskolor börjar bedriva undervisning på pla...

Fortsatt viktigt att följa rekommendationer under sommarresorna

16 juli 2020

Den nedåtgående trenden fortsätter i hela Sverige, och även i Kronobergs län. Men när fler människor reser under semesterperioden finns det risk för regionala och lokala utbrott av covid-19.

Positivt covid-läge i länet

9 juli 2020

Den nedåtgående trenden fortsätter i länet. Andelen positiva prover minskar, liksom antalet personer i behov av vård på sjukhus på grund av covid-19.