Fler nyheter
Murad Aboraid, hälsokommunikatör. Murad Aboraid, hälsokommunikatör.

20 april 2020

Många ville ha svar på frågor om corona

Smittspridning, att inte samlas många och att hålla avståndet. Det var några saker som diskuterades när invånarna på Araby fick ställa frågor till Region Kronobergs hälsokommunikatörer om corona.

Den 20-22 april arrangeras möten på Tallgården där invånare i Araby kan ställa frågor om coronaviruset. Träffarna riktar sig till personer som pratar arabiska, somaliska eller engelska.

I Stockholm har man sett att smittan har spridits mer i områden med invånare från andra länder, och därför gör vi den här insatsen. Vi har inte sett samma tendenser här men vi vill ju hindra det om vi kan. Det här är också en bra grund för vidare information och samarbete med kommunerna. Genom att använda våra hälsokommunikatörer drar vi också nytta av deras kunskap och engagemang, säger Jenny Folkesson, folkhälsoutvecklare i Region Kronoberg.

En av hälsokommunikatörerna var Murad Aboraid som talar arabiska och till vardags jobbar på käkkirurgen i Växjö.

Vi fick frågor om sjuka barn och berättade hur viktigt det var att låta barnen vara hemma. Att inte ge barnet alvedon och låta barnet vara på förskolan så att man själv kan jobba. Barnet får ju då inte heller vara ute och träffa kompisar. Det är svårt att komma ihåg att man kan smitta även om man inte har symptom, därför måste vi alla hålla avstånd till varandra.

Region Kronoberg gör flera försiktighetsåtgärder för att hindra smittspridning på mötena. Det var max 20 besökare i en lokal för 70, alla fick sprita händerna och sitta långt ifrån varann. Personer över 70 år eller som har förkylningssymptom uppmanades att inte komma.

Kontakt

Jenny Folkesson

Folkhälsoutvecklare

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046470586391

Relaterade nyheter

Vårdcentralen stöttar efter covid-19

24 september 2020

Patienter som har långsiktiga besvär efter covid-19 börjar söka till vårdcentralerna. En del av dem blev sjuka i början av pandemin innan testningen kommit igång, och därför är diagnosen inte alltid s...

Satsning på mammografi efter uppehåll

18 september 2020

På grund av coronapandemin har mammografin i Kronoberg haft ett uppehåll i att kalla kvinnor till hälsoundersökning. Nu satsar Region Kronoberg på extra hälsoundersökning med mammografi året ut, för a...

Lägesrapport från Region Kronoberg 18 september

18 september 2020

Intresset för provtagning för en pågående coronainfektion är fortsatt stort. Förra veckan provtogs nästan 3 000 personer, av dessa var tre procent positiva.

Coronabil – inte längre något läskigt och obekant

16 september 2020

Efter fyra månader har det obehagliga och obekanta kring en specialiserad coronabil kommit att bli allt mer normaliserat och självklart. Föraren, Mahmud Suwan, som kör de bekräftade eller misstänkt s...