Fler nyheter

6 oktober 2021

Modernas vaccin pausas för personer under 30 år

Folkhälsomyndigheten pausar vaccinationen med Modernas vaccin Spikevax till personer födda 1991 eller senare av försiktighetsskäl. Beslutet gäller både dos 1 och dos 2 och gäller till och med 1 december 2021.

Orsaken till att vaccinationen pausas är signaler om ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck. Risken att drabbas är dock väldigt liten.

Region Kronoberg har pausat all vaccinering med Spikevax till personer födda 1991 eller senare från och med den 6 oktober. De som tar sin första dos får istället Pfizers vaccin Comirnaty.

Personer under 30 år som är inbokade för att få sin andra dos Spikevax kontaktas av vaccinatören och får sin tid avbokad. Dessa personer rekommenderas i nuläget inte en andra dos covid-19-vaccin, Folkhälsomyndigheten undersöker vilken lösning som blir bäst för denna grupp.

Så fort vi fick förhandsbeskedet från Folkhälsomyndigheten valde vi att stoppa vaccinationerna med Moderna till personer under 30 år. De som skulle ha fått sin andra dos får nu invänta besked från Folkhälsomyndigheten, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Region Kronoberg.

Hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäcksinflammation (perikardit) går oftast över av sig självt, men symtomen behöver bedömas av läkare.

Den som är vaccinerad nyligen, med sin första eller andra dos av Modernas vaccin, behöver inte känna sig orolig för risken är väldigt liten, men det är bra att känna till vilka symtom man behöver vara vaksam på, säger Anders Tegnell.

Symtom på myokardit och/eller perikardit är bland annat:

  • Trötthet och andfåddhet
  • Oregelbundna hjärtslag och hjärtklappning
  • Feber och värk i kroppen
  • En känsla av tryck eller tyngd över bröstet
  • Det gör ont att andas djupt
  • Smärta till vänster eller mitt över bröstet

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten, extern länk, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Milstolpe nådd – 80 procent är fullvaccinerade

15 oktober 2021

80,5 procent av länets vuxna befolkning har nu fått två doser vaccin mot covid-19. 85,1 procent har fått en dos. ”Två milstolpar är nådda”, säger vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal.

Jourverksamheten på länets sjukhus ses över

15 oktober 2021

Jourverksamheten ses över för att skapa en långsiktigt hållbar lösning för länets båda sjukhus. Tidigare i vår genomfördes en jouröversyn på Centrallasarettet Växjö, nu gör samma sak på Lasarettet Lju...

Klartecken för Bymässa 2030

12 oktober 2021

Region Kronoberg har beslutat att starta ett arbete kring Bymässa 2030. Det innebär att regionen tar en ledande och samordnande roll i att driva samhällsutvecklingsmässan så att den blir långsiktigt h...

Regionstyrelsen sammanträder den 12 oktober

11 oktober 2021

Den 12 oktober klockan 9 sammanträder regionstyrelsen. Det finns nu möjlighet för ordinarie ledamöter och tjänstgörande ersättare att välja om man vill delta fysiskt eller digitalt.