Fler nyheter
Kvinna med munskydd tittar in i kameran. Munskyddet ska resenären ta på innan hen kliver på bussen eller tåget och ta av det när hen klivit av. Använt munskydd kastas i papperskorgen efter att resenären klivit av.

5 januari 2021

Munskydd i kollektivtrafiken

Från och med den 7 januari 2021 rekommenderar Folkhälsomyndigheten resenärer att bära munskydd i kollektivtrafiken under tider då många reser med buss eller tåg. Det är resenärens eget ansvar att se till att ha munskydd med sig.

Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om ett nytt allmänt råd som vänder sig till allmänheten i Sverige. Personer som reser med kollektivtrafik, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, rekommenderas att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: klockan 7 - 9 samt 16 - 18 vardagar.

Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.

Det nya allmänna rådet omfattar hela landet. Rekommendationen om att bära munskydd i kollektivtrafiken gäller ej för resa i den särskilda kollektivtrafiken det vill säga vid en färdtjänstresa, sjukresa eller resa med skolskjuts.

Eget ansvar

Det är resenärens eget ansvar att se till att man har munskydd under de avsedda tiderna. Länstrafiken kommer inte att tillhandahålla munskydd ombord på bussar och tåg. Har resenären glömt att ta med sig ett munskydd finns möjlighet att hämta ut ett munskydd på Kundcenter i Växjö mot uppvisande av giltig biljett.

Alla måste hjälpas åt för att hindra smittspridningen och därför bör våra resenärer använda munskydd när de väljer att resa med buss eller tåg. Dock är det inte länstrafikens ansvar att införskaffa munskydd, utan det ansvaret ligger på resenärerna att se till att ha det, säger Carina Bengtsson (C), ordförande i trafiknämnden.

Användning

Munskyddet ska resenären ta på innan hen kliver på bussen eller tåget och ta av det när hen klivit av. Använt munskydd kastas i papperskorgen efter att resenären klivit av. Finns det ingen papperskorg kan resenären ta med munskyddet hem och slänga i hushållssoporna.

Eftersom det gäller en rekommendation kommer varken länstrafiken eller någon annan avvisa de resenärer som
inte bär munskydd ombord under rusningstid.

Folkhälsomyndighetens övriga rekommendationer

Länstrafiken Kronoberg håller igång kollektivtrafiken för de som behöver resa. Alla måste fortsätta hjälpas åt att undvika onödiga resor, hålla avstånd och nu också att bära munskydd i kollektivtrafiken. Utöver nämnda rekommendationer är det fortsatt viktigt att följa övriga grundläggande rekommendationer för att hindra smittspridningen av covid-19:

  • Stanna hemma vid symtom.
  • Hålla avstånd.
  • Ha en god handhygien.
  • Umgås endast i en mindre krets.
  • Undvika situationer med trängsel.

Mer information om hur munskydden används och övriga rekommendationer:

Länstrafikens hemsida lanstrafikenkron.se, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndighetens hemsida folkhalsomyndigheten.se, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Thomas Nilsson

Trafikdirektör

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 50

Carina Bengtsson (C)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0720-83 19 76

Relaterade nyheter

På onsdag välkomnas medicinska riskgrupper mellan 60-64 år att boka tid för vaccinering

19 april 2021

Region Kronoberg går nu in i det som kallas fas 3 av vaccinationen mot covid-19. I veckan bjuder vi in medicinska riskgrupper mellan 60-64 år. Tider finns tillgängliga att boka från och med onsdag den...

Lägesrapport: "Vi måste bryta smittkedjan tidigare"

16 april 2021

Smittspridningen i länet fortsätter att öka och läget på sjukhusen är ansträngt. Samtidigt fortgår vaccineringen av de som är 65 år eller äldre, och under nästa vecka öppnar tidsbokningen för medicins...

VIDEO: Martin Myrskog förklarar vaccinationsläget i Kronoberg

14 april 2021

Vi märker av att många tycker att det tar väldigt lång tid med vaccineringen. Det finns mycket frågor och mycket oro. Här förklarar Martin Myrskog, regiondirektör i Region Kronoberg, mer om vaccinatio...

Fortsatt delvis distansundervisning på gymnasiet

14 april 2021

Efter samråd med skolcheferna för de kommunala gymnasieskolorna rekommenderar smittskyddsläkaren i Kronoberg att gymnasieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning april månad ut. Detta då smi...