Fler nyheter
Kvinna med munskydd tittar in i kameran. Munskyddet ska resenären ta på innan hen kliver på bussen eller tåget och ta av det när hen klivit av. Använt munskydd kastas i papperskorgen efter att resenären klivit av.

5 januari 2021

Munskydd i kollektivtrafiken

Från och med den 7 januari 2021 rekommenderar Folkhälsomyndigheten resenärer att bära munskydd i kollektivtrafiken under tider då många reser med buss eller tåg. Det är resenärens eget ansvar att se till att ha munskydd med sig.

Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om ett nytt allmänt råd som vänder sig till allmänheten i Sverige. Personer som reser med kollektivtrafik, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, rekommenderas att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: klockan 7 - 9 samt 16 - 18 vardagar.

Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.

Det nya allmänna rådet omfattar hela landet. Rekommendationen om att bära munskydd i kollektivtrafiken gäller ej för resa i den särskilda kollektivtrafiken det vill säga vid en färdtjänstresa, sjukresa eller resa med skolskjuts.

Eget ansvar

Det är resenärens eget ansvar att se till att man har munskydd under de avsedda tiderna. Länstrafiken kommer inte att tillhandahålla munskydd ombord på bussar och tåg. Har resenären glömt att ta med sig ett munskydd finns möjlighet att hämta ut ett munskydd på Kundcenter i Växjö mot uppvisande av giltig biljett.

Alla måste hjälpas åt för att hindra smittspridningen och därför bör våra resenärer använda munskydd när de väljer att resa med buss eller tåg. Dock är det inte länstrafikens ansvar att införskaffa munskydd, utan det ansvaret ligger på resenärerna att se till att ha det, säger Carina Bengtsson (C), ordförande i trafiknämnden.

Användning

Munskyddet ska resenären ta på innan hen kliver på bussen eller tåget och ta av det när hen klivit av. Använt munskydd kastas i papperskorgen efter att resenären klivit av. Finns det ingen papperskorg kan resenären ta med munskyddet hem och slänga i hushållssoporna.

Eftersom det gäller en rekommendation kommer varken länstrafiken eller någon annan avvisa de resenärer som
inte bär munskydd ombord under rusningstid.

Folkhälsomyndighetens övriga rekommendationer

Länstrafiken Kronoberg håller igång kollektivtrafiken för de som behöver resa. Alla måste fortsätta hjälpas åt att undvika onödiga resor, hålla avstånd och nu också att bära munskydd i kollektivtrafiken. Utöver nämnda rekommendationer är det fortsatt viktigt att följa övriga grundläggande rekommendationer för att hindra smittspridningen av covid-19:

  • Stanna hemma vid symtom.
  • Hålla avstånd.
  • Ha en god handhygien.
  • Umgås endast i en mindre krets.
  • Undvika situationer med trängsel.

Mer information om hur munskydden används och övriga rekommendationer:

Länstrafikens hemsida lanstrafikenkron.se, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndighetens hemsida folkhalsomyndigheten.se, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Thomas Nilsson

Trafikdirektör

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046470583050

Carina Bengtsson (C)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0720-83 19 76

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Smittspridningen håller i sig och vaccinationen är i full gång

15 januari 2021

Den senaste veckan passerade Kronoberg över 10 000 bekräftade fall av covid-19, totalt 10 829 fall. Nästa vecka påbörjas vaccinationen av sjukvårdvårdspersonal och den andra dosen kommer börja ges i k...

Lägesrapport: Inga tecken på avmattning av smittspridningen

8 januari 2021

Vecka 53 testade över 1000 personer positivt för covid-19, trots lite lägre provtagning på grund av helgdagar. Snart har vi över 10 000 konstaterade fall av covid-19 i länet.

Lägesrapport: Andelen positiva fortsätter att öka

30 december 2020

Det är fortsatt en mycket oroväckande utveckling i Kronoberg, med många corona-positiva individer trots något färre provtagna under vecka 52. Det ger en ännu högre andel positiva än tidigare – hela 23...

För dig som rest från Storbritannien – från och med 12 december

28 december 2020

Du som varit i Storbritannien och kommit till Sverige från och med den 12 december uppmanas testa dig för covid-19, även om du inte har symtom. Kontakta din vårdcentral för provtagning på vardagar och...