Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

18 februari 2020

Näringslivspolitik = kompetensförsörjning

Näringslivspolitik är idag alltmer synonymt med kompetensförsörjning. Det visar Sydsvenska handelskammarens rapport ”Så utvecklas sydöstra Sverige – en studie av näringslivets tillväxt och produktivitet”.

Rapporten har identifierat tre områden där produktiviteten och tillväxten i sydost kan stärkas: infrastruktur, kompetensförsörjning och omvandling. Sydost är i det här fallet Kronoberg, Kalmar och Blekinge en region med 600 000 invånare, 25 kommuner och nio arbetsmarknadsregioner.

Tillväxt handlar mycket om rätt kompetens som kan skapa värde i våra företag. Högre utbildning, pendlingsmöjligheter och attraktiva miljöer för inflyttning är alla viktiga delar i en god kompetensförsörjning. Ett intressant resultat är hur väl medvetna våra företag är om detta och att de ser sin roll i detta pussel. Man behöver inte bara rekrytera utan även arbeta aktivt med att kompetenshöja den personal man har eller skulle kunna få, menar Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör i Kronoberg.

I sydost finns det två lärosäten för högre utbildning: Linnéuniversitet och Blekinge tekniska högskola. Lärosätena spelar stor roll för företagens kompetensförsörjning. Knappt hälften av de som rekryteras med eftergymnasial utbildning kommer från lärosätet i det egna länet. Drygt hälften är inflyttare.

Studien är en välkommen analys för vidare diskussion om hur vi kan samverka bättre. Offentlighet, akademi och näringsliv behöver alla se och ta sin roll i det vi kallar kompetensförsörjning. Så kan vi fortsätta se de goda resultat vi har idag i Kronoberg. För det har vi. I mått av sysselsättning, produktivitet och investeringar i FOU ligger Kronoberg i nivå med storstadsregionerna. En position att vara stolt över och att utveckla vidare, säger Christel Gustafsson.

Rapporten har tagits fram i samverkan med Region Kronoberg, Region Kalmar län och Region Blekinge, samt Växjö, Kalmar och Karlskrona kommun.

Till rapporten

Robin Rikardsson

Utredare

Analys och uppföljning

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046470583084

Relaterade nyheter

Finansiering av regionalt utvecklingsarbete

26 juni 2020

För tredje gången har Sveriges kommuner och regioner (SKR) kartlagt finansieringen av det regionala utvecklingskapitalet.

MAT-runda och kunskapsbuffé på MAT2020

24 juni 2020

MAT har i ett decennium varit en plattform för lokala diskussioner om livsmedelskedjans hållbara utveckling. I år genomförs MAT i en ny tappning – anpassad efter rådande omständigheter.

Nu får Kronobergs elever uppleva ett nationellt museum på hemmaplan

11 juni 2020

Hösten 2020 öppnas dörrarna till en mikroskopisk värld i Kronoberg – Naturhistoriska riksmuseets utställning Microsculpture. Här ska Kronobergs elever och allmänheten få möjlighet att beskåda insekter...

Framtidssäkrad industri med branschvalidering och kompetensutveckling för 1 000 anställda

8 juni 2020

Region Jönköpings län och Region Kronoberg har tilldelats 11,5 miljoner från europeiska socialfondens råd för att möta coronapandemins konsekvenser för tillverkningsindustrin. Det gemensamma projektet...