Fredrik Larsson står bredvid en vit bil innehållande den mobila röntgenmaskinen. Fredrik Larsson är verksamhetschef på röntgen.

16 oktober 2020

Närmare de äldre i Kronoberg med mobil röntgen

Nu har Region Kronoberg fått en mobil röntgenmaskin med tillhörande bil. Det är en gåva från Familjen Kamprads stiftelse som är framtagen av det lokala företaget Solutions for tomorrow.

Stiftelsens förhoppning är att de mobila röntgenmaskinerna ska underlätta för regionens äldre i behov av hälso- och sjukvård. Även Region Jönköping och Region Kalmar har fått mobila röntgenmaskiner.

Nu ska vi jobba fram ett arbetssätt för att den ska komma till användning. Planen är att alla i regionen ska kunna boka bilen, som då kommer med utbildad personal, jag hoppas vi är igång i början av 2021, säger Fredrik Larsson, verksamhetschef på röntgen.

Detta är verkligen ett bra exempel på nära vård, vi kommer närmare kronobergarna i praktiken, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

En idé kring arbetssätt är att jobba över länsgränserna och ha lite olika inriktningar i de tre länen.

Att vissa tar hand om äldreboenden medan andra är i hemmen, någon kan jobba mer mobilt än någon annan. Är vi exempelvis i närheten av Värnamo kan vi lika gärna göra jobbet. Men det är något som får växa fram, säger Fredrik Larsson.