Fler nyheter

17 juni 2021

Nu kan ungdomar söka vård i appen Min vård Kronoberg

Ungdomsmottagningen i Ljungby och Växjö erbjuder från och med den 17 juni ungdomar möjligheten att under pilotperioden söka vård via appen Min vård Kronoberg. I appen kan ungdomarna bland annat beskriva sina problem via text och bild eller ha ett videomöte med en kurator.

Vi på Ungdomsmottagningen är väldigt glada att vi erbjuder ungdomarna möjligheten att ta kontakt med oss via Min vård Kronoberg. Många ungdomar tycker det är jobbigt att söka vård via telefon och vi tror och hoppas att fler ungdomar som behöver hjälp och mår dåligt nu tar kontakt. Hjälp oss gärna att tipsa ungdomar i din närhet om appen, säger Jeanette Provencher, kurator, Ungdomsmottagningen i Växjö.

Pilotprojektet med appen är ett viktigt steg i att digitalisera hälso- och sjukvården i Region Kronoberg.

En ökad digitalisering av vården är nödvändig för att vi bättre ska kunna möta invånarnas behov framöver. Jag är väldigt glad att Ungdomsmottagningen erbjuder en digital kontaktväg till vården. Det är väldigt spännande att följa pilotprojektet och dess utveckling, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Appen Min vård Kronoberg lanserades den 25 november och hittills har över 3416 vårdkontakter tagits i appen. En vårdkontakt innebär att en patient och en vårdgivare har kontakt genom appen, antingen via meddelande, fysiskt besök eller videobesök.

I pilotprojektet fokuserar vi nu på en specifik målgrupp – de unga. Där tror vi att det finns en stor önskan att kunna söka vård digitalt. Det ska bli väldigt intressant att följa hur våra ungdomar tar emot och använder appen, säger Per Nordbeck, projektledare i Region Kronoberg.

Fakta

  • Min vård Kronoberg är ett test av en ny digital kontaktväg och appen är ett komplement till befintliga kontaktvägar.
  • I pilotprojektet ingår Folktandvården, psykiatrin och vårdcentralerna Dalbo, Lammhult och Centrum samt delar av sjukhusvården.
  • Pilotprojektet pågår preliminärt till 2022.
  • Ungdomsmottagningen testar nu appen för att se om denna digitala kontaktväg passar ungdomarna.
  • Appen, Min vård Kronoberg, finns att ladda ner via App Store och Google Play.
  • För att kunna söka vård via appen behöver man Freja eID Plus eller BankID.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Många smittas på semesterresan

30 juli 2021

Smittspridningen ökar nationellt, många av de nya fallen är kopplade till resor under semestern. Tillgången till vaccin är fortsatt god i länet och det finns många lediga tider för vaccination. Planer...

65+ erbjuds nu mRNA-vaccin som dos 2

27 juli 2021

Folkhälsomyndigheten beslutade i fredags att sluta leverera Astra Zenecas vaccin, då stora delar av gruppen 65+ redan har fått två doser vaccin mot covid-19. De som är 65 år eller äldre och endast fåt...

Lägesrapport: Gott om lediga vaccinationstider – passa på innan hösten kommer

23 juli 2021

Andelen som testas positivt för covid-19 ökar i länet. Samtidigt finns det lediga vaccintider i samtliga kommuner, och om fler vaccinerar sig så snart som möjligt minskar risken för en fjärde våg.

Kostprojekt inom rättspsykiatrin förbättrar hälsan och minskar svinnet

21 juli 2021

Patienter vid rättspsykiatriska regionkliniken får hjälp att förbättra hälsan genom kloka kostval. Kostprojektet är en del av Region Kronobergs satsning på patientcentrerade måltider på länets sjukhus...