Fler nyheter

5 maj 2021

Nu startar vaccinationen på våra vaccinationsplatser – alla över 60 år välkomna att boka tid

Personer födda 1961 eller tidigare är nu välkomna att boka tid för vaccination mot covid-19. Vaccinationen sker på vaccinationsplatser i Kronobergs samtliga kommuner.

Tillgängliga tider att boka finns från vecka 19.

Nu går vi in i det stora vaccinationsarbete som ska ske med hjälp av externa vaccinatörer. Vaccinationen kommer att ske på en central plats i varje kommun, och även hos privata vårdcentraler, säger Annika Laine Tigerhielm, samordnare av fas 4 av vaccinationen.

Tidsbokningen sker via webbplatsen 1177.se där man väljer var man önskar vaccinera sig och klickar vidare för att boka tid. Vaccinationen är kostnadsfri och frivillig.

Till bokningssidan på 1177.se

Under tisdagen har det förekommit vissa uppstartsproblem i bokningssystemen, men dessa är nu åtgärdade.

Nu är vi igång och alla bokningssidor ligger uppe. Vi beklagar att det varit problem och förstår att det orsakat frustration, men alla kommer att få sitt vaccin. Hittar man ingen tid nu beror det på att det är fullbokat. Nya tider läggs ut succesivt, säger Annika Laine Tigerhielm.

Respektera prioriteringsordningen

Vi vädjar återigen till kronobergarna att följa prioriteringsordningen.

Vi vill vara tydliga med att det nu är personer födda 1961 eller tidigare som är välkomna att boka tid, och ber samtliga att respektera detta. Det är risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 som styr vilka som får vaccin först. Den tydligaste riskfaktorn är ålder, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare.

Nästa steg blir att gå vidare till fas 4. Tidsbokningen för personer mellan 50-59 år kommer att öppna i slutet av maj och sedan succesivt i åldersordning med 10-årsintervall.

Här sker vaccinationerna

Alvesta: Folkets hus, Vårdcentralen Achima Care

Lessebo: Storgatan 71 A

Ljungby: Garvaren

Markaryd: Nibehallen

Tingsryd: Tingsryds folkpark

Uppvidinge: Lillgatan 1

Växjö: Tipshallen, Vårdcentralen Capio, Vårdcentralen Växjöhälsan

Älmhult: Aktivitetshuset, Vårdcentralen Helsa, Vårdcentralen Achima Care

Gravida i riskgrupp

Efter nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten välkomnar Region Kronoberg nu gravida som är i riskgrupp att boka tid för vaccinering hos sin vårdcentral efter 12:e graviditetsveckan.

Riskfaktorerna är samma som för övriga befolkningen, men det gäller även gravida kvinnor som är över 35 år eller har ett BMI över 30 vid inskrivning. Dessa bedöms alltid som riskgraviditet och rekommenderas också vaccination mot covid-19.

Lista över samtliga riskfaktorer på 1177.se

Relaterade nyheter

Budget för 2022 beslutad i regionfullmäktige

16 juni 2021

Under fullmäktigesammanträdet den 15-16 juni togs beslut om budget för 2021 och flerårsplan 2023-2024. Fullmäktige röstade för alliansens förslag till budget.

Intensifierad smittspårning när deltavarianten ökar i länet

16 juni 2021

Nya testresultat visar att förekomsten av deltavarianten av coronaviruset (tidigare kallad den indiska mutationen) har ökat markant. Region Kronoberg inför därför förändrad smittspårning gällande hush...

Hypoklorsyra sätts in för att minska förekomsten av legionella

15 juni 2021

För att komma till rätta med de förhöjda värden av bakterien legionella som upptäckts i psykiatrins nya byggnad installerar Region Kronoberg nu doseringsutrustning för hypoklorsyra.

93 procent av länets gravida kvinnor trygga med sin barnmorska

15 juni 2021

433 kvinnor i Kronobergs län har hittills delat med sig av sina erfarenheter från mödrahälsovården och förlossningsvården i Graviditetsenkäten. En stor majoritet är mycket nöjda med både vård och bemö...