Fler nyheter

23 februari 2021

Ny studie visar på hög innovationsgrad i Kronobergs företag

Innovation och förnyelse är, jämte resurser som kapital och arbetskraft, det som förklarar ekonomisk tillväxt. En regions förmåga att stimulera innovationsaktiviteter är därför betydelsefullt för långsiktig konkurrenskraft. I en ny studie kartläggs innovationsaktiviteten i Kronobergs företag.

Resultaten är en god grund för vårt arbete med att stödja och främja länets konkurrenskraft, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör i Kronoberg.

Studien har gjorts av forskare på Jönköpings högskola på uppdrag av regionen. I studien har 800 företag svarat på en rad frågor kring sitt utvecklingsarbete 2017-2019.

  • 73% av företagen har utvecklat sitt företag eller sina produkter och anses då vara innovativa. Störst andel innovativa företag återfinns i Älmhult.
  • Cirka en tiondel av innovationerna anses vara nya för världen och har vad man kallar en hög innovationshöjd. Här är det Alvestas företag som ligger i topp.
  • Företag som har en större samverkan med andra är också oftast mer innovativa. Den vanligaste samarbetsparten är ett annat företag medan endast en procent uppger akademin som den viktigaste samarbetsparten för innovationen. Samverkan sker idag både lokalt, regionalt och nationellt.
  • De delar av innovationsprocessen som flest anger att de behöver stöd kring handlar om finansiering, teknisk support och marknadsanalys.

Innovationer har en särskild betydelse i att utveckla den teknologiska nivån till högre nivåer. Under en kris, som den nuvarande pandemi på flera sätt är, förändras konkurrensförhållanden och utvecklingen går snabbare än vanligt. Det är då särskilt viktigt att veta hur innovationsklimatet ser ut för att gynna det ytterligare, säger Christel Gustafsson.

Innovation i Region Kronoberg, Lina Bjerke och Sara Johansson, november 2020, pdf, öppnas i nytt fönster

Kontakt 

Christel Gustafsson

Regional utvecklingsdirektör

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 27, 0767-20 78 48

Relaterade nyheter

På onsdag välkomnas medicinska riskgrupper mellan 60-64 år att boka tid för vaccinering

19 april 2021

Region Kronoberg går nu in i det som kallas fas 3 av vaccinationen mot covid-19. I veckan bjuder vi in medicinska riskgrupper mellan 60-64 år. Tider finns tillgängliga att boka från och med onsdag den...

Äganderätten lyfts i regionens svar på skogsutredningen

19 april 2021

Den statliga skogsutredningen har kommit med sitt slutbetänkande. I sitt remissvar lyfter Region Kronoberg vikten av att utgå från de skillnader som finns i landet, både när det gäller skogens sammans...

Tillfällig avstängning av blodflöde i samband med operation ledde till amputation

16 april 2021

En patient med svår diabetes genomgick en operation i ena foten. Rutinmässiga åtgärder under operationen ledde till nedsatt blodcirkulation i benet och i förlängningen till underbensamputation. Nu anm...

Lägesrapport: "Vi måste bryta smittkedjan tidigare"

16 april 2021

Smittspridningen i länet fortsätter att öka och läget på sjukhusen är ansträngt. Samtidigt fortgår vaccineringen av de som är 65 år eller äldre, och under nästa vecka öppnar tidsbokningen för medicins...