Fler nyheter
En kvinna talar i telefon i en hotellreception.

21 mars 2022

Ny utbildning på Grimslövs folkhögskola möter skriande behov från besöksnäringen

I höst startar Grimslövs folkhögskola en helt ny utbildning till hotell- och konferensvärd. Utbildningen är unik i sitt slag och väldigt efterlängtad.

Utbildningen till hotell- och konferensvärd på Grimslövs folkhögskola är på två terminer och är riksrekryterande. För att söka till utbildningen ska man ha minst grundskolekompetens. Studenter får möjlighet att bo på skolans internat.

Vi får löpande signaler från turistbranschen om att det finns ett skriande behov av arbetskraft med den här kompetensen. Grimslövs folkhögskola kommer också att samverka med branschen för att anpassa utbildningen efter behoven. En viktig del i den här satsningen är att ger en relativt kort väg till arbeten där behoven av arbetskraft är och kommer att vara stora, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i styrelsen för Grimslövs folkhögskola.

Genom utbildningen läggs ännu en pusselbit i det utbildningsutbud som erbjuds på Grimslövs folkhögskola. Redan i dag finns en eftergymnasial utbildning inom turism och äventyr och med denna utbildning så kan folkhögskolan erbjuda en utbildning mot en annan del av turistbranschen. Detta blir en fantastik möjlighet för många att få rätt förutsättningar att få ett väldigt utvecklande arbete, säger Erik Engsbråten, rektor på Grimslövs folkhögskola.

Praktiska moment på egen konferensanläggning

Utbildningen består av både praktiska och teoretiska moment, vilket ger en bred kompetens för arbete inom reception, bokningar, våningsservice, servering och konferensarbete. Det innebär att studenterna efter genomgången utbildning kan arbeta på hotell- och konferensanläggningar, vandrarhem, campingar och andra delar av turistnäringen.

Det som också är unikt med utbildningen är att Grimslövs egen hotell- och konferensanläggning Ekhagen används för praktiska moment under hela utbildningen. Studenterna får på så sätt träna i skarpt läge på de moment som ingår i utbildningen, med stöd från lärare och handledare.

Genom utbildningen kommer våra medarbetare i vårt serviceteam att vara inblandade som handledare. Det knyter ihop vår folkhögskola där alla medarbetare har ett pedagogiskt uppdrag även om det förstås är olika roller att vara lärare och handledare. Slutligen så gör Region Kronoberg genom Ekhagens kurs och konferens en viktig samhällsinsats genom att också fungera som yrkesträningscenter. Det tycker jag känns väldigt bra, säger Erik Engsbråten.

Region Kronoberg driver Grimslövs Folkhögskola. Skolans inriktning är hälsa, friskvård och kultur i ett brett perspektiv.

Läs mer om Grimslövs folkhögskola

Relaterade nyheter

Patienter som inte är svårt sjuka hänvisas vidare från akuten i Ljungby under vecka 31-32

3 augusti 2022

Region Kronoberg informerade i juni om att akutverksamheten i regionen behöver samordna sin verksamhet under sommaren på grund av sjuksköterskebrist, vilket innebär att patienter som inte är svårt sju...

Kompetensväxling ger snabbare svar till patienterna

1 augusti 2022

Klinisk fysiologi på centrallasarettet i Växjö har gjort ett förbättringsarbete med nya arbetssätt där de både sparat läkartid och kompetensutvecklat sin personal – och kan ge snabbare svar till patie...

Insatser för regional utveckling ger jobb

22 juli 2022

Regionala utvecklingsmedel har enligt en ny utvärdering lett till kompetensinsatser för 32 000 personer, skapat 500 nya arbetstillfällen och stärkt konkurrenskraften hos 3 700 företag i Småland och öa...

"Småland är fantastiskt"

20 juli 2022

Sommar, sommar och sol. Och vad slår väl den svenska sommaren? Under pandemin lärde vi oss om hemester och staycation. Att utforska och uppleva på nära håll. Flera av oss som arbetar med destinationsu...

Tappning av bukvätska gav upphov till tarmskada

7 juli 2022

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria-anmälan angående en händelse där en patient i samband med tappning av bukvätska fick en tarmskada som behövde opereras på ett av länets sjukhus.

Smittförebyggande åtgärder införs i vården för att minska risken för covid-19

5 juli 2022

Smittspridningen av coronaviruset ökar något i Kronoberg. Därför har Region Kronoberg beslutat att återinföra ett antal åtgärder tidigt, för att minimera risken att patienter ska drabbas av smitta. Åt...

Nya forskningsresultat visar hur gammalt ditt hjärta är

4 juli 2022

Forskare i Region Kronoberg har nyligen publicerat en artikel i Nature Scientific Reports där de med hjälp av EKG från 2771 patienter arbetat fram ett sätt att beräkna hjärtats ålder. Hjärtats ålder k...

Hudskada och blodpropp efter läkemedelsinfusion

1 juli 2022

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria-anmälan angående en händelse där en patient i samband med dialysbehandling fick skador på ett av länets sjukhus.

BY2030 till Almedalsveckan – lyfter livsmiljöer utanför städer

1 juli 2022

4 juli deltar Region Kronoberg, genom projektet och samhällsutvecklingsmässan BY2030, på Almedalen i Visby. Projektet kommer att finnas med i Smart Housing Smålands heldagsevent, under programpunkten...

Dränageslang mot punkterad lungsäck hamnade i levern

29 juni 2022

Region Kronoberg gör en Lex Maria-anmälan angående en händelse där en patient efter en motorcykelolycka fick en dränageslang mot en punkterad lungsäck felaktigt placerad.