9 mars 2022

Ny utbildning startar på Växjö folkhögskola

En utbildning till vårdbiträde drar igång på Växjö folkhögskola i höst. Satsningen ska både bidra till personalförsörjningen inom äldreomsorgen och ge fler möjligheten att komma ut i arbete.

Utbildningen till vårdbiträde på Växjö folkhögskola är till för personer med svenska som andraspråk, och innehåller även studier i svenska och samhällskunskap.

Genom att kombinera ämnen inom vård och omsorg med svenska som andraspråk skapas förutsättningar för eleven att utvecklas och trivas i sin nya yrkesroll, säger Katarina Siwertsson, huvudlärare på vårdbiträdesutbildningen.

Genom kombinationsutbildningen är förhoppningen att både klara länets kompetensförsörjning inom främst äldreomsorg och samtidigt ge fler personer möjlighet att skaffa ett viktigt arbete.

Behovet av mer utbildad personal inom äldreomsorgen som också klarar av kraven gällande kunskaper i det svenska språket har blivit påtagligt under pandemin. Samtidigt finns det många personer som står utanför arbetsmarknaden där brister i det svenska språket är ett viktigt skäl, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Studenterna får också behörighet för att fortsätta studera på gymnasienivå, till exempel till undersköterska. Utbildningen är två år och innehåller även praktik.

Fakta: Växjö folkhögskola

Växjö folkhögskola är en gemensam folkhögskolefilial mellan Grimslövs folkhögskola och Ädelfors folkhögskola. Samarbete sker också med St Sigfrids folkhögskola kring vissa delar av utbudet. Skolan, som öppnade i januari 2021, ligger på Ljungadalsgatan 2D i Växjö.

Utbildningar på skolan

• Vårdbiträdesutbildning i kombination med studier i svenska som andraspråk
  • Allmän kurs på grundskolenivå – inriktning hälsa och hållbar livsstil
  • Särskild kurs svenska för invandrare på folkhögskola – inriktning hälsa och hållbar livsstil