Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

12 oktober 2020

Nya rutiner och tidsbokning för säsongens influensavaccination

Den 3 november börjar Region Kronoberg vaccinera riskgrupper kostnadsfritt mot säsongsinfluensan. I år kommer det inte gå till som vanligt då drop in-vaccinationer skapar trängsel. Därför måste man i år boka tid för sin influensavaccination.

Primärvården har tillsammans med smittskyddet i Kronoberg tagit fram nya rutiner för att invånare ska kunna vaccinera sig på ett tryggt och säkert sätt under coronapandemin. Vården kommer säkerställa att de sjuksköterskor som vaccinerar är friska och visir kommer att användas.

Tidsbokning för ökad trygghet

Den 20 oktober öppnar vårdcentralerna i länet sina tidsbokningar för riskgrupperna.

Tidsbokningen kan göras direkt på 1177.se genom att patienten loggar in med e-legitimation och bokar sin influensavaccination på sin vårdcentral. Det går också bra att ringa till vårdcentralen och boka tid.

Vi uppmanar också patienterna att ta sig på ett så smittsäkert sätt de kan till vaccinationstillfället, komma nära inpå sin bokade tid och hålla gott om avstånd till varandra, säger Lena Andersson Nazzal, primärvårds- och rehabchef.

I år kommer vården också i större utsträckning erbjuda patienter att vaccinera sig i samband med andra vårdbesök som de har inbokade, för att de ska slippa besöka vården flera gånger.

Extra viktigt under pandemin

Christian Blomkvist, smittskyddsläkare, påtalar vikten av att riskgrupper vaccinerar sig mot influensan under rådande pandemi.

Det är nästan samma riskgrupper som riskerar att bli svårt sjuka i influensa, som riskerar att bli svårt sjuka i corona. Det är viktigt att man gör vad man kan för att undvika att bli sjuk i båda sjukdomarna och genom att vaccinera sig mot influensa minskar risken att man blir allvarligt sjuk av en av dessa sjukdomar, säger han.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Färre smittade förra veckan

27 november 2020

Förra veckan konstaterades drygt 550 fall av covid-19 i länet, en minskning jämfört med cirka 750 veckan innan.

Bodil Bruse Lundin är årets reumasköterska

26 november 2020

Bodil Bruse Lundin har blivit utsedd till årets reumasköterska 2020 av Föreningen Reumasköterskor i Sverige. Bodil jobbar på medicinkliniken i Växjö och firades med diplom och blommor.

Nybyggnation ger fler vårdplatser inom rättspsykiatrin

25 november 2020

Under onsdagen beslutade regionfullmäktige att hus M58 på Sigfridsområdet ska rivas och ersättas av en helt ny byggnad. Den nya byggnaden ger flera förbättringar för Rättspsykiatriska regionkliniken:...

Kronobergare prisas för sina kulturinsatser

25 november 2020

Region Kronoberg delar årligen ut kulturutmärkelser för att uppmärksamma framstående kulturarbetare i länet. Årets utmärkelser går till konsthantverk- och designhistorikern Christina Zetterlund, fotog...