Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

12 oktober 2020

Nya rutiner och tidsbokning för säsongens influensavaccination

Den 3 november börjar Region Kronoberg vaccinera riskgrupper kostnadsfritt mot säsongsinfluensan. I år kommer det inte gå till som vanligt då drop in-vaccinationer skapar trängsel. Därför måste man i år boka tid för sin influensavaccination.

Primärvården har tillsammans med smittskyddet i Kronoberg tagit fram nya rutiner för att invånare ska kunna vaccinera sig på ett tryggt och säkert sätt under coronapandemin. Vården kommer säkerställa att de sjuksköterskor som vaccinerar är friska och visir kommer att användas.

Tidsbokning för ökad trygghet

Den 20 oktober öppnar vårdcentralerna i länet sina tidsbokningar för riskgrupperna.

Tidsbokningen kan göras direkt på 1177.se genom att patienten loggar in med e-legitimation och bokar sin influensavaccination på sin vårdcentral. Det går också bra att ringa till vårdcentralen och boka tid.

Vi uppmanar också patienterna att ta sig på ett så smittsäkert sätt de kan till vaccinationstillfället, komma nära inpå sin bokade tid och hålla gott om avstånd till varandra, säger Lena Andersson Nazzal, primärvårds- och rehabchef.

I år kommer vården också i större utsträckning erbjuda patienter att vaccinera sig i samband med andra vårdbesök som de har inbokade, för att de ska slippa besöka vården flera gånger.

Extra viktigt under pandemin

Christian Blomkvist, smittskyddsläkare, påtalar vikten av att riskgrupper vaccinerar sig mot influensan under rådande pandemi.

Det är nästan samma riskgrupper som riskerar att bli svårt sjuka i influensa, som riskerar att bli svårt sjuka i corona. Det är viktigt att man gör vad man kan för att undvika att bli sjuk i båda sjukdomarna och genom att vaccinera sig mot influensa minskar risken att man blir allvarligt sjuk av en av dessa sjukdomar, säger han.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Påtaglig smittspridning i delar av länet

23 oktober 2020

Just nu har vi ett fortsatt bekymmersamt läge i Kronoberg, med påtaglig smittspridning i vissa kommuner. Andelen positiva var förra veckan den näst högsta sedan vi började med allmän provtagning: 5,5...

Succé för digitala Handledarens dag 2020

22 oktober 2020

Förra veckan anordnades Handledarens dag för sjunde året av Vård- och omsorgscollege Kronoberg. Evenemanget hyllar handledande undersköterskor, språkombud och personal inom vård- och omsorgsbranschen...

Borsta tänderna läskigt länge i halloween

21 oktober 2020

Halloween är tillsammans med påsken och julen våra största godishelger. Under en helg som denna är det därför extra viktigt att hålla koll på barnens tandborstning. Och för att hjälpa alla barnfamilje...

Ökning av inneliggande patienter med covid-19 – sjukhusen går upp i stabsläge

20 oktober 2020

De senaste dagarna har antalet inneliggande patienter med covid-19 ökat på regionens sjukhus. I fredags var det sju inneliggande patienter, i dag tisdag är antalet 18.