Fler nyheter

29 mars 2021

Nytt avtal för IT-stöd i hälso- och sjukvården

Region Kronoberg har efter upphandling av nytt IT-stöd för radiologi, mammografi, klinisk fysiologi samt ett regiongemensamt multimediaarkiv (även kallat RIS, PACS och VNA), tecknat avtal med Sectra Sverige AB.

IT-stödet blir det primära arbetsverktyget inom röntgen, mammografi och klinisk fysiologi. Det kommer att stödja hela processen från remiss, bokning, dokumentation, granskning, lagring och slutarkivering av medicinsk multimedia.

Det nya systemet blir en helt ny plattform för medicinsk multimedia i form av bilder och video för övriga hälso- och sjukvården. Medicinsk multimedia kommer bli en integrerad del i det ordinarie vårdinformationssystemet Cosmic och förbättra både arbetsflöden och patientsäkerheten.

Tillsammans med vårdinformationssystemet Cosmic blir det upphandlade systemet en viktig del i regionens digitaliseringsresa framöver.

Ett bra IT-stöd är en av de viktigaste åtgärderna för att hjälpa våra medarbetare att bli effektivare utan att behöva "springa fortare", menar Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Det är nödvändigt med tanke på demografin och att allt fler blir äldre och behöver vård.

Effektivare arbetsflöden och ökad patientsäkerhet

Ett nytt IT-stöd erbjuder även stora möjligheter vid utbyte av information mellan hälso- och sjukvården och invånaren såsom utökade e-tjänster via 1177.se tex tidbokning till röntgen och klinisk fysiologi.

Ett nytt system kommer möjliggöra effektivare arbetsflöden, ökad patientsäkerhet och en förbättrad arbetsmiljö. Dessutom blir interaktionen med kronobergarna samt sjukvården enklare menar Fredrik Larsson, verksamhetschef på röntgen.

Nu påbörjas ett intensivt arbete med planering tillsammans med den nya leverantören Sectra Sverige AB. Driftsättning av nytt IT-stöd planeras ske innan sommaren 2022.

Kontakt        

Fredrik Larsson

verksamhetschef röntgen

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 75 50, 0767-25 97 33
Roland Gustbée (M)

Roland Gustbée (M)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0733-68 74 14

Relaterade nyheter

Lägesrapport: sjukhusvården går upp i förstärkningsläge

9 april 2021

Smittspridningen ökar i hela landet och även i Kronoberg. Trycket på sjukhusvården ökar och ytterligare två avdelningar har återigen gjorts om till covid-avdelningar. I veckan öppnade tidsbokningen fö...

Region Kronoberg utreder möjligheten att inrätta akutvårdsavdelning på Ljungby lasarett

7 april 2021

Som en del av arbetet med omställningen till Nära vård, ser regionen över behovet av antal vårdplatser på sjukhusen från 2021 till 2030. I samband med det har flera utvecklingsförslag för Ljungby lasa...

Vaccinationsstart för personer födda 1956 eller tidigare

7 april 2021

Samtliga kronobergare över 65 år är nu välkomna att boka tid för vaccinering mot covid-19. Vaccinering sker på vårdcentralerna och bokning sker via webben eller telefon.

Lägesrapport: smittspridningen ökar i länet

1 april 2021

Under några veckor har många regioner haft en högre smittspridning och högre belastning på sjukhusvården än i Kronoberg. Men denna vecka ökar smittspridningen ytterligare, vilket gör att kurvan i läne...