Fler nyheter

2 mars 2022

Nytt sjukhus byggs i Räppe

Regionfullmäktige har beslutat att ett nytt sjukhus i Växjö ska byggas i Räppe. Det fattades även beslut om en ny vårdbyggnad vid Ljungby lasarett.

Nästa steg i processen mot ett nytt sjukhus är att förbereda tomten i Räppe för en byggstart som planeras till våren/sommaren 2023. Eftersom huvudentreprenör upphandlades tidigt och har varit med i planeringsarbetet blir startsträckan betydligt kortare.

Detta beslutet var det enda rimliga utifrån de förutsättningar regionen har inför framtiden. Nu startar det viktiga arbetet att tillsammans med verksamheten bestämma hur lokalerna ska fyllas med vård, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Regionfullmäktige sammanträdde under onsdagen och hade där att ta ställning till två alternativ; en ny sjukhusbyggnad på Centrallasarettet Växjö eller ett helt nytt sjukhus i Räppe. Ledamöter från Moderaterna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade för Räppeförslaget medan ledamöter från Liberalerna, Vänsterpartiet samt sverigedemokraten Ted Strand yrkade återremiss.

Socialdemokraterna, som är i opposition, röstade också för ett nytt sjukhus i Räppe.

Socialdemokraterna har landat i att vi tror att det är Räppealternativet som ger bäst resultat på helheten. Det finns flera skäl till det. Bland annat slipper vi utsätta personal och patienter för det otroligt komplicerade och långa pussel en ombyggnation av dagens CLV skulle innebära. Med ett nytt sjukhus i Räppe får vi bäst möjligheter att bedriva en kvalitativ och modern vård, säger Robert Olesen (S) gruppledare för Socialdemokraterna i Region Kronoberg.

Ny vårdbyggnad i Ljungby

Regionfullmäktige fattade även ett investeringsbeslut om en ny vårdbyggnad vid Ljungby lasarett. Den kommer att innehålla akutmottagning, röntgen, operationsavdelning, sterilcentral samt vårdavdelningar. När verksamheter flyttar in i den nya vårdbyggnaden renoveras tomma ytor i etapper och två byggnader på sjukhusområdet rivs.

Nu påbörjas förberedelserna inför byggstarten för den nya vårdbyggnaden som kommer att bli 2024. På området kommer byggarbeten att märkas redan under våren. Under hösten kommer en paviljong att sättas upp som ska fungera som ersättningslokal och arbetet med det nya parkeringsdäcket påbörjas.

Det känns bra att vi nu samtidigt har fattat beslut om bägge sjukhusens framtida utveckling. Vi måste se behovet av sjukvård i hela länet och då kompletterar sjukhusen varandra, säger Mikael Johansson (M).

Läs mer: Plan för sjukhusområdet i Ljungby

Läs mer: Nytt akutsjukhus i Växjö

nyasjukhuset.se, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Regionstyrelsen sammanträder den 3 maj

2 maj 2022

Mötet äger rum i regionhuset i lokalen Bolmen med start klockan 09. Här är några av de ärenden som står på agendan:

Regionstyrelsen sammanträder den 15 mars

14 mars 2022

Den 15 mars klockan 9 sammanträder regionstyrelsen i regionhuset på Nygatan 20.

Välkommen till digital medborgardialog om nya sjukhuset

11 mars 2022

Region Kronoberg bjuder in kronobergare till en digital medborgardialog onsdagen den 16 mars. Fokus kommer att vara på det historiska beslutet att ett nytt akutsjukhus i Växjö ska byggas i Räppe.

Regionalt utvecklingsansvar återrapporterat

2 mars 2022

Det regionala utvecklingsarbetet handlar om att ta tillvara potentialen i varje region. Nu har Region Kronoberg gjort den årliga redovisningen till näringsdepartementet och beskrivit hur vi gör det ju...

Beslut om nytt sjukhus när regionfullmäktige sammanträder den 2 mars

28 februari 2022

På onsdag sammanträder regionfullmäktige i Alvesta folkets hus. På dagordningen står bland annat beslut om nytt sjukhus i Växjö och en ny vårdbyggnad i Ljungby.

Viktiga satsningar kopplade till nytt sjukhus saknas i Trafikverkets plan framåt

15 februari 2022

Region Kronoberg har lämnat synpunkter på Trafikverkets förslag till nationell plan. Enligt regionen saknas satsningar på järnvägen mellan Alvesta och Växjö och på Norrleden i Växjö.

Regionstyrelsen sammanträder den 15 februari

14 februari 2022

Den 15 februari klockan 9 sammanträder regionstyrelsen. Deltagande sker både fysiskt och digitalt.

Regionfullmäktige på webb, TV och i radio

26 november 2019

Region Kronoberg direktsänder varje regionfullmäktige i TV och radio. Dagen efter direktsändningen kan du se en repris av mötet.

Regionfullmäktige den 25 septemberapril

25 september 2019

Region Kronoberg direktsänder varje regionfullmäktige i TV och radio. Dagen efter direktsändningen kan du se en repris av mötet.