En kvinna på badmintonplan.

19 april 2021

Medicinska riskgrupper mellan 60-64 år välkomnas att boka tid för vaccinering

Region Kronoberg går nu in i det som kallas fas 3 av vaccinationen mot covid-19. I veckan bjuder vi in medicinska riskgrupper mellan 60-64 år att boka tid.

Leveranserna av vaccin till länet har blivit större och många i fas 2 har fått sin första dos. Därför öppnar Region Kronoberg i veckan upp tidsbokning för medicinska riskgrupper mellan 60-64 år. Personer som ingår i gruppen kommer att få ett brev under veckan.

Det känns positivt att vi nu tar ytterligare ett symboliskt viktigt steg i vaccineringsarbetet när vi går in i fas 3, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Region Kronoberg.

Stort intresse

Redan nu är det många som hör av sig till sin vårdcentral för att boka tid. Vi vill därmed förtydliga att:

• Först ut i fas 3 är medicinska riskgrupper mellan 60-64 år.
  • Tider finns tillgängliga från och med onsdag den 21 april.
  • Personer som ingår i gruppen kommer att få ett brev under veckan.

Många har fått till sig via media att vi går in i fas 3, och jag vet att det är efterlängtat, det är många som suttit isolerade länge. Men ni som är under 60 år och tillhör en medicinsk riskgrupp får ha tålamod och vänta lite till innan det är er tur, säger Lena Andersson Nazzal.

Sjukdomar och tillstånd

De personer som ingår i fasen har plockats fram genom diagnoskoder i regionens journalsystem. Det kan vara så att enstaka individer har missats, så för den mellan 60-64 som tillhör en riskgrupp men inte får något brev under veckan går det bra att kontakta vårdcentralen för att höra efter och boka en tid.

Personer med dessa sjukdomar och tillstånd klassas av Folkhälsomyndigheten som riskgrupp:

• Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och hypertoni (högt blodtryck).
  • Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma.
  • Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
  • Kronisk lever- eller njursvikt.
  • Diabetes typ 1 och typ 2.
  • Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling.
  • Downs syndrom.

Läs mer om vaccinationen på 1177.se