Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

12 mars 2020

Snabbare svar med egen analys av coronaprover

Nu kan klinisk mikrobiologi Kronoberg/Blekinge analysera prover för det nya coronaviruset. Det innebär att prover kommer att analyseras lokalt istället för att skickas till laboratorium i Skåne.

Ett provsvar kommer att dröja ungefär 1 dygn, jämfört med 1,5 till 2 dygn som det tagit när proven skickas till Skåne.

– Vi tror oss i ett första skede ha kapacitet för uppemot 48 prover per dag. Vi jobbar dock med åtgärder för att kunna öka denna om och när behov uppstår, säger Oskar Ekelund.

Eftersom viruset är nytt har laboratoriet satt upp en egen metod för analys, baserad på data om viruset från Hubei, Kina.

– Vår analysmetod är snarlik den som används bland annat vid Folkhälsomyndigheten och Region Skåne och den kommer till en början att tillhandahållas alla vardagar, säger Oskar Ekelund, verksamhetschef på klinisk mikrobiologi.

Oskar Ekelund

Verksamhetschef

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046470587460, 046767259607

Relaterade nyheter

Fortsatt lugnare covid-läge i länet

2 juli 2020

Den nedåtgående trenden fortsätter i länet. Andelen positiva prover minskar, liksom behovet av provtagning i prioritetsgrupperna 1, 2 och 3. I vecka 28 startar Region Kronoberg provtagning av priorite...

Smittskyddsläkaren om provtagning av priogrupp 3 och 4

2 juli 2020

I en film berättar smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist om provtagning av priogrupp 3 och 4.

Region Kronoberg vaccinerade näst flest ålderspensionärer i landet

1 juli 2020

Under vaccinationskampanjen 2019-2020 vaccinerade sig 62 procent av länets ålderspensionärer mot influensa. Detta är näst högst andel i landet.

Lugnare covid-läge i länet - men fortsatt viktigt att hålla i och hålla ut!

25 juni 2020

Kurvorna för antal konstaterade fall och antal avlidna i covid-19 i länet har börjat plana ut. Region Kronoberg har lägst antal inneliggande covid-patienter på sjukhusen sedan i april. Nuläget diskute...