Fler nyheter
Två sjukhuspersonal i en operationssal.

5 oktober 2020

Regionen satsar för att hantera uppskjutna operationer

Region Kronoberg har beslutat att skjuta till medel för att ta hand om de operationer som skjutits upp i samband med coronapandemin. Detta innebär att patienter kommer att erbjudas vård i andra län, både hos privata aktörer och vårdgivare inom andra regioner.

Det var i mars som Region Kronoberg beslutade att ställa in alla icke-akuta operationer på grund av coronapandemin. Totalt har cirka 1200 patienter fått vänta på operation. Nu har Region Kronoberg beslutat att tillsätta medel för att med hjälp av externa vårdgivare hantera de uppskjutna operationerna.

När nu många har fått sin operation uppskjuten vill vi så snabbt som möjligt hjälpa dem att få sin operation genomförd. Därför avsätter vi nu pengar för att stötta upp genom att koppla in externa vårdgivare, säger Mikael Johansson, regionstyrelsens ordförande.

Rent praktiskt innebär satsningen att de patienter det gäller kommer att bli kontaktade av regionens vårdlots, med ett erbjudande om att få sin remiss skickad till en extern vårdgivare.

”Ta chansen”

De vårdgivare som blir aktuella finns i andra län och kan vara både privata aktörer och vårdgivare inom andra regioner. Niklas Silvert, tf biträdande sjukhuschef, har hållit samman arbetet med att identifiera de patienter som kan bli aktuella.

Jag vill betona att den som blir kontaktad bör ta chansen om det är möjligt, även om det till exempel innebär en längre resa till operationen. Annars finns risken att patienten får vänta ganska länge, säger Niklas Silvert.

De patienter som får erbjudandet har bedömts lämpliga, till exempel genom att operationen inte kräver långvarig sjukhusvård efteråt. Ingen av de patienter som fått sin operation uppskjuten har haft livshotande diagnoser.  

Parallellt med satsningen på externa vårdgivare gör Region Kronoberg också egna insatser för att förbättra tillgängligheten till operation.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Påtaglig smittspridning i delar av länet

23 oktober 2020

Just nu har vi ett fortsatt bekymmersamt läge i Kronoberg, med påtaglig smittspridning i vissa kommuner. Andelen positiva var förra veckan den näst högsta sedan vi började med allmän provtagning: 5,5...

Succé för digitala Handledarens dag 2020

22 oktober 2020

Förra veckan anordnades Handledarens dag för sjunde året av Vård- och omsorgscollege Kronoberg. Evenemanget hyllar handledande undersköterskor, språkombud och personal inom vård- och omsorgsbranschen...

Borsta tänderna läskigt länge i halloween

21 oktober 2020

Halloween är tillsammans med påsken och julen våra största godishelger. Under en helg som denna är det därför extra viktigt att hålla koll på barnens tandborstning. Och för att hjälpa alla barnfamilje...

Ökning av inneliggande patienter med covid-19 – sjukhusen går upp i stabsläge

20 oktober 2020

De senaste dagarna har antalet inneliggande patienter med covid-19 ökat på regionens sjukhus. I fredags var det sju inneliggande patienter, i dag tisdag är antalet 18.