Fler nyheter
Två sjukhuspersonal i en operationssal.

5 oktober 2020

Regionen satsar för att hantera uppskjutna operationer

Region Kronoberg har beslutat att skjuta till medel för att ta hand om de operationer som skjutits upp i samband med coronapandemin. Detta innebär att patienter kommer att erbjudas vård i andra län, både hos privata aktörer och vårdgivare inom andra regioner.

Det var i mars som Region Kronoberg beslutade att ställa in alla icke-akuta operationer på grund av coronapandemin. Totalt har cirka 1200 patienter fått vänta på operation. Nu har Region Kronoberg beslutat att tillsätta medel för att med hjälp av externa vårdgivare hantera de uppskjutna operationerna.

När nu många har fått sin operation uppskjuten vill vi så snabbt som möjligt hjälpa dem att få sin operation genomförd. Därför avsätter vi nu pengar för att stötta upp genom att koppla in externa vårdgivare, säger Mikael Johansson, regionstyrelsens ordförande.

Rent praktiskt innebär satsningen att de patienter det gäller kommer att bli kontaktade av regionens vårdlots, med ett erbjudande om att få sin remiss skickad till en extern vårdgivare.

”Ta chansen”

De vårdgivare som blir aktuella finns i andra län och kan vara både privata aktörer och vårdgivare inom andra regioner. Niklas Silvert, tf biträdande sjukhuschef, har hållit samman arbetet med att identifiera de patienter som kan bli aktuella.

Jag vill betona att den som blir kontaktad bör ta chansen om det är möjligt, även om det till exempel innebär en längre resa till operationen. Annars finns risken att patienten får vänta ganska länge, säger Niklas Silvert.

De patienter som får erbjudandet har bedömts lämpliga, till exempel genom att operationen inte kräver långvarig sjukhusvård efteråt. Ingen av de patienter som fått sin operation uppskjuten har haft livshotande diagnoser.  

Parallellt med satsningen på externa vårdgivare gör Region Kronoberg också egna insatser för att förbättra tillgängligheten till operation.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Färre smittade förra veckan

27 november 2020

Förra veckan konstaterades drygt 550 fall av covid-19 i länet, en minskning jämfört med cirka 750 veckan innan.

Bodil Bruse Lundin är årets reumasköterska

26 november 2020

Bodil Bruse Lundin har blivit utsedd till årets reumasköterska 2020 av Föreningen Reumasköterskor i Sverige. Bodil jobbar på medicinkliniken i Växjö och firades med diplom och blommor.

Nybyggnation ger fler vårdplatser inom rättspsykiatrin

25 november 2020

Under onsdagen beslutade regionfullmäktige att hus M58 på Sigfridsområdet ska rivas och ersättas av en helt ny byggnad. Den nya byggnaden ger flera förbättringar för Rättspsykiatriska regionkliniken:...

Kronobergare prisas för sina kulturinsatser

25 november 2020

Region Kronoberg delar årligen ut kulturutmärkelser för att uppmärksamma framstående kulturarbetare i länet. Årets utmärkelser går till konsthantverk- och designhistorikern Christina Zetterlund, fotog...