20 september 2021

Regionstyrelsen sammanträder den 21 september

Den 21 september klockan 9 sammanträder regionstyrelsen. Här är några av dagens ärenden:

• Överenskommelse om digitala covidbevis, tillfrisknandebevis. Tilläggsöverenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner om antigentester – ökad nationell testning och smittspårning för covid-19, 2021.
  • Avsiktsförklaring Ljungby stadstrafik. Regionstyrelsens arbetsutskott fick vid förra sammanträdet muntlig och skriftlig genomgång av arbetet med en stadsbusstrafik i Ljungby. För att föra arbetet vidare, både inom region och kommun, föreslås en gemensam avsiktsförklaring, som dock inte är bindande till att starta upp trafiken.
  • Återrapportering: Motion om att införa en visselblåsarfunktion i Region Kronoberg.
  • Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) – Trafik och infrastruktur, nya sjukhuset i Växjö samt överenskommelse om investeringsbehov. En åtgärdsvalsstudie är genomförd utifrån det inriktningsbeslut Region Kronoberg fattat om ett nytt sjukhus i Räppe. Det nya sjukhuset kommer påverka trafiken och det behöver finnas infrastruktur i form av gång- och cykelvägar, kollektivtrafik, anslutningsvägar, parkeringar med mera som är funktionella, tillgängliga och attraktiva.

ÅVS:en har genomförts gemensamt av Region Kronoberg, Växjö kommun och Trafikverket. Förslag till beslut är att godkänna studien under förutsättning att de andra partnerna fattar likalydiga beslut.
  • Det framtida lokal- och fastighetsbehovet för ambulansstation i Markaryds kommun. Förslag till beslut är bland annat att uppdra åt fastighetschefen att bereda hyresavtal för ny ambulansstation i Strömsnäsbruk för senare beslut i regionstyrelsen.
  • Investeringsbeslut parkeringsdäck inom Ljungby lasarettområde. Investeringsbeslutet om 70 miljoner kronor för mark- och byggnadsinvestering kommer även att lyftas i regionfullmäktige.
  • Borgensförbindelse till Ryssbygymnasiet. Förslaget att Region Kronoberg går i borgen för lån för nödvändiga fastighetsinvesteringar kommer även att lyftas i regionfullmäktige.
  • Uppdatering av Närmare kronobergaren. Utvecklingsstrategin Närmare kronobergaren är grunden i den långsiktiga utvecklingen av hälso-och sjukvården i Region Kronoberg. Strategin ska revideras och beslutas i regionfullmäktige en gång per mandatperiod. Frågan ska vidare till regionfullmäktige.

Kallelsen i sin helhet, pdf, öppnas i nytt fönster

Regionstyrelsens ledamöter

Politiska sekreterare