Fler nyheter

30 juni 2021

Rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken tas bort

Folkhälsomyndigheten har beslutat att ta bort rekommendationen om munskydd i kollektrafiken från och med den 1 juli och begränsat antal resenärer på långa resor från 15 juli.

Den 7 januari gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationer om att munskydd bör användas av resenärer i kollektivtrafiken på vardagar klockan 7-9 och 16-18, rekommendationen gäller för personer födda 2004 eller tidigare. Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att rekommendationen tas bort från och med 1 juli.

Vi har hela tiden följt Folkhälsomyndigheten och Region Kronobergs smittskydds rekommendationer. Att rekommendationen om munskydd nu plockas bort är ett tecken på att vi börjar återgå till det normala. Om resenärer vill ha munskydd när de reser kan de fortfarande självklart använda det. Vi fortsätter att dela ut munskydd på kundcenter i Växjö till dem som visar upp giltig biljett, säger Carina Bengtsson (C), ordförande i trafiknämnden.

Den 15 juli tas även reglerna för begränsat antal passagerare på buss-och tåglinjer längre än 150 kilometer bort.

Folkhälsomyndighetens övriga rekommendationer

Det är fortfarande viktigt att fortsätta att följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har för att fortsätta minska smittspridning av covid-19.

  • Stanna hemma vid symtom
  • Hålla avstånd
  • Ha en god handhygien
  • Undvika situationer med trängsel
  • Träffas helst utomhus
  • Hålla avstånd i offentliga miljöer.

Relaterade nyheter

65+ erbjuds nu mRNA-vaccin som dos 2

27 juli 2021

Folkhälsomyndigheten beslutade i fredags att sluta leverera Astra Zenecas vaccin, då stora delar av gruppen 65+ redan har fått två doser vaccin mot covid-19. De som är 65 år eller äldre och endast fåt...

Lägesrapport: Gott om lediga vaccinationstider – passa på innan hösten kommer

23 juli 2021

Andelen som testas positivt för covid-19 ökar i länet. Samtidigt finns det lediga vaccintider i samtliga kommuner, och om fler vaccinerar sig så snart som möjligt minskar risken för en fjärde våg.

Lägesrapport: Vaccinering av ungdomar födda 2005 eller tidigare planeras starta i vecka 32

16 juli 2021

På onsdagen beslutade Folkhälsomyndigheten att alla landets regioner kan vaccinera 16- och 17-åringar mot covid-19 i början av augusti. I Region Kronoberg är planen att köra igång vaccinationerna i ve...

100 000 kronobergare vaccinerade mot covid-19

12 juli 2021

Nu har 100 000 invånare i Kronobergs län fått sin första dos vaccin mot covid-19. ”Detta är en viktig milstolpe”, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist.