Fler nyheter

20 oktober 2021

Risk för intensiv influensasäsong – 9 november startar årets vaccination

Förra året uteblev säsongsinfluensan på grund av de restriktioner som coronapandemin förde med sig. Det kan medföra en lägre immunitet i befolkningen vilket kan göra att denna säsong kan bli mer intensiv, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Den 9 november börjar Region Kronoberg vaccinera mot årets säsongsinfluensa – för den som fyllt 65 år, är gravid eller tillhör en medicinsk riskgrupp.

Under pågående pandemi är det extra viktigt att personer i riskgrupp vaccinerar sig för att undvika svår sjukdom på grund av influensainfektion. Jag vill också betona vikten av att vård- och omsorgspersonal vaccineras, så att de inte för över smitta när de har nära kontakt med riskgrupper, säger Christian.

Boka tid på vårdcentral från och med 20 oktober

Influensavaccination ges på vårdcentralen. Den som vill vaccinera sig måste boka tid. Tidsbokning kommer användas i första hand i syfte att minska risken för smittspridning. Man bokar tid genom att logga in med e-legitimation på 1177.se eller ringa till sin vårdcentral.

Personer som fyllt 65 år kommer i dagarna få ett informationsbrev i brevlådan, med information om årets influensavaccination, som en påminnelse om att vaccinera sig.

Personer födda 1941 eller tidigare kan samtidigt få tredje dosen covid-19-vaccin.

Personer över 80 år som inte fått sin tredje dos covid-19-vaccin kan göra det i samband med influensavaccination. Det ska ha gått minst sex månader från dos två för att tredje dosen ska kunna ges.

Mer information om influensavaccination och riskgrupper finns på  1177.se/influensavaccin

Kontakt

Christian Blomkvist

Smittskyddsläkare

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 87 82

Relaterade nyheter

Lägesrapport: 71 procent av 80+ har fått påfyllnadsdos

26 november 2021

Ett intensivt arbete pågår just nu i Region Kronoberg med att planera för vaccinationen med en påfyllnadsdos för samtliga invånare över 18 år. De externa vaccinatörerna kommer att vara kvar januari ut...

Invigning av nya MR-kameror

26 november 2021

Den 25 november hölls en invigning för våra två nya MR-kameror på röntgenavdelningen i Växjö. De nya kamerorna ger en bättre bildkvalitet, ett mer effektivt arbetsflöde och en mindre klaustrofobisk kä...

Nya uppdrag kring el, vätgas och vatten

25 november 2021

Politiken i Region Kronobergs ger sin regionala utvecklingsförvaltning utökade uppdrag. Under 2022 ska verksamheten arbeta med frågor som gör samhällets infrastruktur mer robust och säker.

Regionen sätter plan för fortsatt vaccination med påfyllnadsdos mot covid-19

24 november 2021

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten hur den fortsatta vaccinationen mot covid-19 med en tredje dos ska gå till. Fler grupper ska släppas på successivt och det behöver gå sex månader mellan d...