Fler nyheter

24 mars 2021

Så kan cirkulär ekonomi ge hållbarhet och lönsamhet

Fler behöver ställa om till cirkulär ekonomi och det lönar sig. Det var budskapet när EU-projektet Cirkulära Kronoberg och Kalmar län sammanfattades på en slutkonferens. Ca 150 deltagare lyssnade på erfarenheterna från olika verksamheters omställningsresor.

Under konferensen fick deltagarna bland annat ta del av IKEA:s, Arkitektbolagets och andra lokala företagares erfarenheter. I en cirkulär ekonomi ses allt material som en värdefull resurs. Avfall ska helst inte uppstå: Istället behålls resurserna i samhällets kretslopp eller så återförs de till naturens kretslopp på ett hållbart sätt.

Som stöd för att ställa om lyfte regionerna framtida finansieringskällor via EU-program och nationella program, konsult - och utvecklingscheckar som regionerna finansierar och att regionerna kan hjälpa till med projektansökningar. Almi företagspartner kan också stödja små och medelstora företag i sin omställning till cirkulär ekonomi och hållbara affärer.

Om vi ska nå Parisavtalets klimatmål för 2030 behöver vi snabba på omställningsprocessen. Totalt har det varit nästan 2000 deltagare på olika aktiviteter i projektet och det är bara början. Omställningen till en cirkulär ekonomi fortsätter och vi hoppas att den här eftermiddagen ger ytterligare energi, inspiration och kunskap, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör vid Region Kronoberg.

Och vi har verktyg och kunskap på plats, tack vare vår gemensamma insats med Cirkulära Kronoberg och Kalmar län, säger Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör vid Region Kalmar län.

Verktyg för omställning

Under konferensen lanserade Linneuniversitetet, som har varit samverkanspart i projektet, ett nytt verktyg som ska hjälpa olika typer av verksamheter att ställa om. I projektet har forskare på Linnéuniversitetet sett att innovationsförmågan stärks när miljömässig hållbarhet kopplas ihop med jämställdhet och mångfaldstänkande.

Här har vi samlat material till media. Du kan bland annat testa det verktyg som släpps, se de nya filmerna som premiärvisas på konferensen och hitta foton och citat från deltagande företag och talare.

Kontakt

Christel Gustafsson

Regional utvecklingsdirektör

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 27, 0767-20 78 48

Helene Wieslander

Regional utvecklingssamordnare

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 64

Relaterade nyheter

Lägesrapport: sjukhusvården går upp i förstärkningsläge

9 april 2021

Smittspridningen ökar i hela landet och även i Kronoberg. Trycket på sjukhusvården ökar och ytterligare två avdelningar har återigen gjorts om till covid-avdelningar. I veckan öppnade tidsbokningen fö...

Vaccinationsstart för personer födda 1956 eller tidigare

7 april 2021

Samtliga kronobergare över 65 år är nu välkomna att boka tid för vaccinering mot covid-19. Vaccinering sker på vårdcentralerna och bokning sker via webben eller telefon.

Lägesrapport: smittspridningen ökar i länet

1 april 2021

Under några veckor har många regioner haft en högre smittspridning och högre belastning på sjukhusvården än i Kronoberg. Men denna vecka ökar smittspridningen ytterligare, vilket gör att kurvan i läne...

Framtidsspaning på Vårforum 2021

31 mars 2021

Var med och framtidsspana på Vårforum 2021! På eftermiddagen den 11 maj träffas vi digitalt för att fundera över hur vi utvecklar attraktiva livsmiljöer med god tillgänglighet och hur vi arbetar för a...