Fler nyheter
Ödehus Foto: Theresia Sandahl

3 maj 2022

Så kan länets ödehus få liv

Nu finns det en handbok för alla som vill jobba med ödehus och genom det få en levande landsbygd och regional utveckling. Sju av länets åtta kommuner arbetar på olika sätt med ödehus.

Konferens om ödehus på Grimsnäs herrgård.Den 27 april diskuterades ödehus och inflyttning på en konferens på Grimsnäs herrgård arrangerad av Lessebo kommun och Region Kronoberg. Totalt deltog cirka 60 personer som arbetar med ödehus, samhällsbyggnad, näringslivs- och landsbygdsutveckling eller inflyttarfrågor i vardagen.

Lessebo kommun har sedan 2020 arbetat för att fler tomma hus ska få invånare. Region Kronoberg har tagit fram en handbok i ödehusinventering.
Handboken ska vara ett stöd i hur vi använder obebodda tomma hus och lokaler för att utveckla attraktiva och hållbara miljöer för både privatpersoner och företagare. Det finns tusentals tomma hus som skulle komma i nytt bruk. Men vägen dit kan vara lång och komplicerad. Frågan om ödehus har koppling till flera frågor som är viktiga för utvecklingen i Kronoberg: en levande landsbygd, inflyttning, kompetensförsörjning, hållbarhet, service med mera, säger Camilla Ottosson, regional utvecklingssamordnare.

Handboken beskriver orsakerna till att det finns ödehus och hur husen kan bidra till att få igång flyttkedjorna. Den presenterar framgångsrika strategier, olika aktörers roller och pekar på hur befolkningen av tomma hus och lokaler kan vara en del av en framtida landsbygdsutveckling. Det är Robert Danielsson och företaget Landsbygdsdröm som tagit fram handboken. Danielsson har byggt upp erfarenheter och kunskaper om räddade ödehus genom facebookgruppen ”Jag räddade ett ödehus!” med drygt 30 000 medlemmar och skapat matchningstjänsten Landsbygdsdröm. Danielsson utsågs av riksorganisationen Hela Sverige ska leva till Årets landsbygdsutvecklare 2021.

Handboken har tagits fram i samverkan med länets kommuner. Majoriteten av dem arbetar med inventering av ödehus för att skapa fler bostäder.

Handledning ödehus april 2022, pdf 18 MB, öppnas i nytt fönster

Region Kronoberg kommer att arbeta vidare med ödehus-frågan inom ramen för arbetet med bymässa 2030.

Målet är att blicka framåt mot framtidens hållbara byliv och få fler att se möjligheterna i byn och livet utanför storstäderna. Mässan är en samhällsutveckningsmässa och ett verktyg för länets aktörer att utforska framtidens livsmiljö och hållbara boende. Projekt ska skapas som sen visas i en vandringsutställning, säger Camilla Ottosson, regional utvecklingssamordnare.

Kontakt

Camilla Ottosson

Samhällsplanerare

Projektsamordnare i Bymässa 2030

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0767-20 78 13

Relaterade nyheter

Årets kompetensförsörjningsrapport – dessa är Kronobergs bristyrken

24 maj 2022

Varje år publicerar Region Kronoberg en kompetensförsörjningsrapport som beskriver aktuell utveckling av länets kompetensförsörjning samt hur behovet av olika kompetenser kommer att se ut i framtiden.

Små besökare med stora drömmar på Yrkes-SM

12 maj 2022

Drygt 100 förskolebarn har fått besöka Yrkes-SM för att lära sig mer om olika yrken. Barnen har fått öva på hjärt- och lungkompressioner hos undersköterskorna, göra marsipanfigurer hos bagarna, titta...

Regionen välkomnar Linnéuniversitetets studenter att stanna

9 maj 2022

Linnéuniversitetet, Region Kalmar län och Region Kronoberg vill bjuda in Linnéuniversitetets studenter att stanna kvar efter avslutade studier. Nu gör vi gemensam sak i en kampanj som ska väcka nyfike...

Prins Carl Philip besöker Yrkes-SM i Växjö

6 maj 2022

H.K.H. Prins Carl Philip kommer till Växjö när Yrkes-SM inleds den 10 maj. Prinsen kommer guidas omkring på evenemangsområdet och möta såväl tävlande som branschrepresentanter.