Fler nyheter

17 november 2021

Samverkan för framtidens kalla magneter

Högteknologiska företag i Kronobergsregionen samverkar med Uppsala universitet och Linnéuniversitetet för att utveckla en mer energisnål supraledande magnet.

Projektet Kompetens- och teknikspridning om supraledande magneter stöds bland annat av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) med drygt 9 miljoner kronor och Region Kronoberg: den regionala utvecklingsnämnden stödjer projektet med ca 4,5 miljoner kronor mellan år 2021-2023. På den första samverkansträffen nu i november diskuterades bland annat magnetutveckling och vikten av samverkan mellan näringsliv och akademi.

Komplexa samhällsutmaningar kräver samverkan mellan olika kompetenser och aktörer. Jag är så stolt över att vi varit en del i att få den här samverkan till stånd, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör.

Uppsala universitet, Linnéuniversitet samt Ryd-Verken AB, Scanditronix Magnet AB och Vattenskärningsteknik i Vislanda AB ska utveckla och tillverka en innovativ magnet, en så kallad "kall" supraledande magnet. Supraledande magneter är ett viktigt verktyg inom vetenskap, medicin, industri och efterfrågas av stora internationella forskningsanläggningar. En fungerade prototyp kvalificerar företagen som leverantörer till den internationella forskningsinfrastrukturen CERN i Schweiz.

Läs mer i pressmeddelandet från Uppsala universitet

Mer om projektet

Relaterade nyheter

Nya uppdrag kring el, vätgas och vatten

25 november 2021

Politiken i Region Kronobergs ger sin regionala utvecklingsförvaltning utökade uppdrag. Under 2022 ska verksamheten arbeta med frågor som gör samhällets infrastruktur mer robust och säker.

Den digitala veckan – fler kvinnor till IT-branschen

18 november 2021

Årets digitala vecka pågår mellan 15 november – 19 november. Det är en vecka med inspiration och insikt för ökad digitalisering och IT inom Linnéregionen. Varje dag har ett specifikt tema. Den 16 nove...

Smart operationssal vinner regionens kvalitetspris

18 november 2021

Anestesikliniken Ljungby vinner årets kvalitetspris för införandet av en SMART-sal på operation i Ljungby.

Att hålla näsan över vattnet eller surfa på vågen?

18 november 2021

Att jobba med utveckling i Kronoberg är både spännande och hoppingivande. Jag får träffa så många fantastiska människor. Entreprenörer och eldsjälar som vill utveckla sitt företag eller sitt samhälle,...