Visa alla nyheter
En man (Morten Hyllegaard) står framme på en scen och framför honom sitter en publik.
- Lösningarna handlar inte om att göra mer eller mindre utan i hög grad om att tänka nytt om relationen mellan aktörerna i vårt välfärdssamhälle. Detta kräver en dialog där många är med och bidrar, vilket vi bara kan lyckas med tillsammans, säger Morten Hyllegaard, föreläsare och grundare av den danska utvecklingsbyrån BETA i Köpenhamn.

8 december 2022

Samverkan och lösningar från verkligheten – ett måste för välfärdens framtid

Välfärdssystemet vi har idag behöver formas om för att klara framtidens utmaningar. För att förstå vilka förändringar som behöver göras och hur vi kan ta oss an detta, bjöd Verklighetslabbet in samhällets olika aktörer till Utmanardagen. Där möttes olika perspektiv på välfärdens utmaningar – hämtade ur verkligheten.

Utmanardagen var en heldag i november där omkring 50 deltagare från civilsamhälle, näringsliv, föreningsliv och offentlig sektor samlades. Genom föreläsningar, workshops och improvisationsteater utmanades deltagarna att utforska välfärdens framtid ur olika perspektiv.

På Utmanardagen lyfter vi fram invånarnas perspektiv. Det tvingar oss att utmana våra tankemönster för att hitta morgondagens lösningar, anpassade för användarna, säger Lone Larsen, utvecklingsledare på Verklighetslabbet.

En av utmaningarna för välfärden i framtiden är demografiska förändringar som gör att behoven ökar men resurserna minskar, men även allt högre krav och förväntningar på moderna välfärdslösningar som är relevanta i människors vardag.

Att lyfta välfärden är viktigt med tanke på allt som är i omlopp: Hur berörs vi på olika plan och vad kan vi påverka? Som till exempel vår hälsa, utbildning, ekonomi och våra grundläggande behov, säger Ewa Hedlund, avdelningschef på ortopedkliniken i Växjö, och fortsätter:

För mig som arbetar i sjukhusvården är det viktigt att ständigt undersöka för att ”Nära vård” ska komma ännu närmare kronobergarna. En utveckling som måste ha sin utgångspunkt i vad invånarna har behov av och inte bara vad vi tänker att de behöver.

Vikten att utgå från verkliga behov – grundskoleelever medverkade

Utmanardagen var på Araby park arena. Under dagen tog man till vara på den verklighet som fanns där, genom ett samarbete med Centrumskolan som ligger granne med arenan.

Innan utmanardagen hade vi en workshop med klass 6A för att fånga deras perspektiv och verklighet: Hur är det att vara 12 år i dag?, säger Lone Larsen och fortsätter:

Underlag som sedan fick påverka programmet och diskussionerna som uppkom. Bland annat fanns det en utställning med figurer som illustrerade tankar och känslor som kommit fram och så hade eleverna ett eget inslag i programmet. Det berörde deltagarna och belyste i allra högsta grad några av framtidens utmaningar.

Forum för samverkan är ett måste inför framtidens utmaningar
Variationen av deltagare gjorde att expertis och användarperspektiv kunde mötas, vilket resulterade i flera diskussioner och nya bekantskaper. Något som flera menade är ett måste inför samhällets komplexa utmaningar.

Att skapa forum där olika aktörer kan mötas och stöta och blöta tillsammans är en av de mest konkreta åtgärder vi kan göra. Utmanardagen möjliggör innovation genom att bjuda in offentlig sektor, näringsliv, civilsamhälle, politik och akademi in i samma rum, säger Ellie Stjärna, utvecklingsledare inom folkhälsa och social utveckling på Region Kronoberg.

Läs mer om Verklighetslabbet, öppnas i nytt fönster.

Relaterade nyheter

Workshops om Kronobergs framtid

6 februari 2023

I mars och april bjuder Region Kronoberg och länets kommuner in till workshops med fokus på framtidens Kronoberg. Det blir workshops i Tingsryd, Ljungby, Kosta, Växjö och ett digitalt uppsamlingstill...

Så förbättras flödet på akuten

31 januari 2023

Akuten på Centrallasarettet Växjö har varit hårt belastad under en tid. En rad åtgärder genomförs för att få till ett bättre patientflöde till, inom och från akuten.

Fler YH-utbildningar välkomnas till Kronoberg

23 januari 2023

Rätt och relevant kompetens är en viktig pusselbit för en framgångsrik arbetsmarknad. Därför är beskedet om att hela 14 yrkeshögskoleutbildningar startar i Kronobergs län under 2023, lika välkommet so...

Regiondagar och aktuellt om regional utveckling

18 januari 2023

Den 18-19 januari genomför Region Kronoberg de årliga regiondagarna i Kosta – en samlingsplats för länets offentliga utvecklingsaktörer. Det här är första tillfället då regionens och kommunernas nya p...

Roboten Robek frigör tid

4 januari 2023

I Region Kronoberg jobbar roboten Robek med automatiserade uppgifter som annars skulle utförts rutinmässigt av en människa. Sedan slutet av 2019 har Robek sparat in 3,5 tjänster. Roboten arbetar framf...