Fler nyheter
Foto: Emma Hasselgren/1177.se Foto: Emma Hasselgren/1177.se

18 september 2020

Satsning på mammografi efter uppehåll

På grund av coronapandemin har mammografin i Kronoberg haft ett uppehåll i att kalla kvinnor till hälsoundersökning. Nu satsar Region Kronoberg på extra hälsoundersökning med mammografi året ut, för att ingen kvinna ska behöva vänta längre än nödvändigt.

För att lyckas med satsningen optimerar mammografiverksamheten sin kapacitet i hela länet. För den enskilda kvinnan innebär det att man kan bli kallad till antingen Ljungby eller Växjö, oavsett var i länet man bor. Under tiden satsningen pågår finns det begränsad möjlighet till ombokning av sin undersökning, därför uppmanar Region Kronoberg att alla kvinnor försöker komma på sin bokade tid i Ljungby eller i Växjö.

Vi gör den här satsningen för att ingen kvinna ska behöva vänta på sin undersökning längre än nödvändigt. Därför vill jag skicka en uppmaning till alla kvinnor som kallas under hösten att verkligen försöka komma till sin bokade tid, även om det inte är på den plats man är van vid, säger verksamhetschef Fredrik Larsson.

Fakta om hälsoundersökning med mammografi

  • I Kronoberg kallas alla kvinnor i åldrarna 40-74 år med cirka 20 månaders mellanrum till hälsoundersökning med mammografi. Besöket är gratis.
  • Syftet med de regelbundna undersökningarna är att hitta bröstcancer innan sjukdomen hunnit ge några symtom. Bröstcancer är en av de av de vanligaste cancerformerna. Det finns goda möjligheter att bli frisk om cancertumören upptäcks tidigt.

Läs mer om mammografi på 1177 

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Påtaglig smittspridning i delar av länet

23 oktober 2020

Just nu har vi ett fortsatt bekymmersamt läge i Kronoberg, med påtaglig smittspridning i vissa kommuner. Andelen positiva var förra veckan den näst högsta sedan vi började med allmän provtagning: 5,5...

Succé för digitala Handledarens dag 2020

22 oktober 2020

Förra veckan anordnades Handledarens dag för sjunde året av Vård- och omsorgscollege Kronoberg. Evenemanget hyllar handledande undersköterskor, språkombud och personal inom vård- och omsorgsbranschen...

Borsta tänderna läskigt länge i halloween

21 oktober 2020

Halloween är tillsammans med påsken och julen våra största godishelger. Under en helg som denna är det därför extra viktigt att hålla koll på barnens tandborstning. Och för att hjälpa alla barnfamilje...

Ökning av inneliggande patienter med covid-19 – sjukhusen går upp i stabsläge

20 oktober 2020

De senaste dagarna har antalet inneliggande patienter med covid-19 ökat på regionens sjukhus. I fredags var det sju inneliggande patienter, i dag tisdag är antalet 18.