Fler nyheter
Foto: Emma Hasselgren/1177.se Foto: Emma Hasselgren/1177.se

18 september 2020

Satsning på mammografi efter uppehåll

På grund av coronapandemin har mammografin i Kronoberg haft ett uppehåll i att kalla kvinnor till hälsoundersökning. Nu satsar Region Kronoberg på extra hälsoundersökning med mammografi året ut, för att ingen kvinna ska behöva vänta längre än nödvändigt.

För att lyckas med satsningen optimerar mammografiverksamheten sin kapacitet i hela länet. För den enskilda kvinnan innebär det att man kan bli kallad till antingen Ljungby eller Växjö, oavsett var i länet man bor. Under tiden satsningen pågår finns det begränsad möjlighet till ombokning av sin undersökning, därför uppmanar Region Kronoberg att alla kvinnor försöker komma på sin bokade tid i Ljungby eller i Växjö.

Vi gör den här satsningen för att ingen kvinna ska behöva vänta på sin undersökning längre än nödvändigt. Därför vill jag skicka en uppmaning till alla kvinnor som kallas under hösten att verkligen försöka komma till sin bokade tid, även om det inte är på den plats man är van vid, säger verksamhetschef Fredrik Larsson.

Fakta om hälsoundersökning med mammografi

  • I Kronoberg kallas alla kvinnor i åldrarna 40-74 år med cirka 20 månaders mellanrum till hälsoundersökning med mammografi. Besöket är gratis.
  • Syftet med de regelbundna undersökningarna är att hitta bröstcancer innan sjukdomen hunnit ge några symtom. Bröstcancer är en av de av de vanligaste cancerformerna. Det finns goda möjligheter att bli frisk om cancertumören upptäcks tidigt.

Läs mer om mammografi på 1177 

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Färre smittade förra veckan

27 november 2020

Förra veckan konstaterades drygt 550 fall av covid-19 i länet, en minskning jämfört med cirka 750 veckan innan.

Bodil Bruse Lundin är årets reumasköterska

26 november 2020

Bodil Bruse Lundin har blivit utsedd till årets reumasköterska 2020 av Föreningen Reumasköterskor i Sverige. Bodil jobbar på medicinkliniken i Växjö och firades med diplom och blommor.

Nybyggnation ger fler vårdplatser inom rättspsykiatrin

25 november 2020

Under onsdagen beslutade regionfullmäktige att hus M58 på Sigfridsområdet ska rivas och ersättas av en helt ny byggnad. Den nya byggnaden ger flera förbättringar för Rättspsykiatriska regionkliniken:...

Kronobergare prisas för sina kulturinsatser

25 november 2020

Region Kronoberg delar årligen ut kulturutmärkelser för att uppmärksamma framstående kulturarbetare i länet. Årets utmärkelser går till konsthantverk- och designhistorikern Christina Zetterlund, fotog...