Fler nyheter

7 maj 2021

Skärpta regionala rekommendationer införs i Kronoberg

Begränsa dina nära kontakter så mycket det går. Gå inte på fest. Använd munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken. Det är några av de förstärka regionala rekommendationer som införs den 7 maj.

Det är nödvändigt att utfärda skärpta rekommendationer i Kronoberg. Vi har fortsatt en väldigt hög smittspridning och en hög belastning på sjukvården. Hjälp oss att minska smittspridningen och följ de regionala rekommendationerna, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

De skärpta rekommendationerna nedan gäller för dig som bor eller vistas i Kronobergs län från den 7 maj till och med den 31 maj.

Nu behöver vi alla hjälpas åt och ta ett stort personligt ansvar. Vi behöver avstå ännu mer från att träffa andra människor. Jag vet att det är jobbigt och att vi är trötta på att leva på det här sättet, men de närmaste veckorna måste vi skärpa oss ytterligare. Om vi får ner smittspridningen snabbt nu så slipper vi förhoppningsvis förlänga rekommendationerna, säger Christian Blomkvist.

Följande regionala skärpta rekommendationer gäller i Kronobergs län:

  • Att alla verkligen begränsar sina nära kontakter utanför arbetsplatser och skola genom att endast umgås med de personer som man normalt träffar, exempelvis de du bor tillsammans med eller några få vänner och närstående utanför hushållet.
  • Att arbetsgivare återigen ser över så att alla som kan arbeta hemifrån ges möjlighet att göra det.
  • Att allmänheten inte anordnar eller deltar i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas, till exempel fester och liknande socialt umgänge.
  • Att kommunerna håller icke-nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd, med undantag för idrotts-, fritid- och kulturverksamhet för barn.
  • Att vuxna inte tränar tillsammans i grupp inomhus (gäller ej yrkesmässig idrott).
  • Att man handlar ensam och besöker butiker på tider då det inte är trängsel.
  • Att avvakta med att låta barn och ungdomar spela matcher och delta i tävlingar.
  • Att vuxna och ungdomar födda 2004 och tidigare använder engångsmunskydd vid resor i kollektivtrafiken på vardagar klockan 7–9 och 16–18 samt även övrig tid om det förekommer trängsel på bussar och/eller tåg.
  • Att munskydd övervägs på arbetsplatser där fall av covid-19 konstaterats, i situationer där man inte kan undvika nära kontakt mellan vuxna personer (gäller ej gymnasieelever) under längre tid (inom 2 m mer än 15 min under 1 dygn). Använd alltid CE-märkt engångsmunskydd och använd det på ett korrekt sätt, se Folkhälsomyndighetens information om hur man använder munskydd. 

Sedan tidigare gäller att delvis distansundervisning rekommenderas på gymnasieskolorna.

Även vaccinerade individer rekommenderas att följa ovanstående när samhällspridningen är så hög som den är nu. Detta för att inget av vaccinerna ger ett fullständigt skydd mot att blir smittad.

Regionala rekommendationer i Kronobergs län, pdf, öppnas i nytt fönster

Relaterade nyheter

Intensifierad smittspårning när deltavarianten ökar i länet

16 juni 2021

Nya testresultat visar att förekomsten av deltavarianten av coronaviruset (tidigare kallad den indiska mutationen) har ökat markant. Region Kronoberg inför därför förändrad smittspårning gällande hush...

Hälften av kronobergarna vaccinerade mot covid-19

14 juni 2021

Över 50 procent av den vuxna befolkningen i Kronoberg har nu fått sin första dos vaccin mot covid-19. 30 procent av den vuxna befolkningen har fått två doser.

Lägesrapport: håll avstånd även utomhus

11 juni 2021

Smittspridningen ligger kvar på samma nivå som förra veckan, men det skiljer mycket mellan kommunerna i Kronoberg. Mer vaccin beräknas komma till länet och från och med vecka 26 kan alla över 18 år bo...

Många vill ha hjälp att boka tid för vaccination

10 juni 2021

I tisdags inledde Region Kronoberg sin turné för att hjälpa personer i bland annat socioekonomiskt utsatta grupper att boka tid för vaccination. Första besöket var på Araby i Växjö och intresset var s...