Fler nyheter
Barn i traktor. Fotograf: Anna Nordström.

12 maj 2022

Små besökare med stora drömmar på Yrkes-SM

Drygt 100 förskolebarn har fått besöka Yrkes-SM för att lära sig mer om olika yrken. Barnen har fått öva på hjärt- och lungkompressioner hos undersköterskorna, göra marsipanfigurer hos bagarna, titta in i en ambulans, lära sig om elektricitet och hälsa på hästar och sköldpaddor hos djurvårdarna.

Det är första gången förskolebarn har varit med på Yrkes-SM. Idéen kommer från Region Kronoberg som innan Yrkes-SM har skickat ut yrkeslådor till förskolor i länet.  Yrkeslådorna innehåller spel och olika övningar som ska inspirera barnen till nya funderingar om yrken och vad tjejer och killar kan jobba med. Yrkeslådan är en del i regionens arbete med att främja jämställda och könsneutrala yrkes- och studieval.

 Redan i 4-års åldern börjar många barn att ”könskoda” branscher som kvinnliga eller manliga. Därför behöver vi börja prata om jobb och utbildningar tidigt. Det är härligt att följa med och se barnens entusiasm och nyfikenhet när de träffar på nya yrken för första gången, säger Tina Sundberg, utvecklingsledare som varit med och planerat förskolerundan, och hjälper en liten tjej upp i förarsätet på en traktor.

Bredvid traktorn står flera andra stora lantbruksmaskiner och fordon som barnen gärna vill kika närmare på.

Jag gillar den här bäst av allt, säger Malva, 5 år och pekar leende på en stor timmerlastbil som hon snart ska få klättra upp i.

På Yrkes-SM har 55 olika yrken medverkat och besökarna har varit många. Totalt har runt 22 400 skolelever och allmänhet besökt Arenastaden under evenemangets tre dagar. Region Kronoberg och Växjö kommun är lokala arrangörer för Yrkes-SM.

 

 

 

Relaterade nyheter

Årets kompetensförsörjningsrapport – dessa är Kronobergs bristyrken

24 maj 2022

Varje år publicerar Region Kronoberg en kompetensförsörjningsrapport som beskriver aktuell utveckling av länets kompetensförsörjning samt hur behovet av olika kompetenser kommer att se ut i framtiden.

Besöksrekord på Yrkes-SM i Växjö

12 maj 2022

Yrkes-SM i Växjö har slagit alla tidigare besöksrekord. Totalt har evenemanget haft 22 403 besökare under de tre tävlingsdagarna. Drygt 80 procent av Kronobergs högstadieelever har varit på plats för...

Regionen välkomnar Linnéuniversitetets studenter att stanna

9 maj 2022

Linnéuniversitetet, Region Kalmar län och Region Kronoberg vill bjuda in Linnéuniversitetets studenter att stanna kvar efter avslutade studier. Nu gör vi gemensam sak i en kampanj som ska väcka nyfike...

Prins Carl Philip besöker Yrkes-SM i Växjö

6 maj 2022

H.K.H. Prins Carl Philip kommer till Växjö när Yrkes-SM inleds den 10 maj. Prinsen kommer guidas omkring på evenemangsområdet och möta såväl tävlande som branschrepresentanter.