Fler nyheter

28 april 2021

Smittskyddsläkaren inför valborg: ”Undvik stora fester”

Smittspridningen i Kronoberg ökar och är nu uppe på samma nivåer som när smittspridningen var som högst vid årsskiftet. Smittspridningen tog fart bland ungdomar i åldrarna 15 till 19 år efter påskhelgen och nu stundar en annan storhelg som ofta förknippas med fest, valborg.

Det är ett väldigt bekymmersamt läge och vi ser att smittspridningen ofta sker på privata fester och tillställningar. Därför är det viktigt nu inför Valborg att alla gör vad vi kan och undviker stora fester och bara träffar några få personer, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Genom att begränsa sina nära kontakter till de som man bor med och några få vänner utanför hushållet kan smittspridningen begränsas.

Vi måste hålla ut och fortsätta följa rekommendationerna lite till. Även om man som ung sällan blir allvarligt sjuk i covid-19 riskerar man att föra smittan vidare i skolan eller till sin familj, och det kan vara någon i ens närhet som blir svårt sjuk, fortsätter Christian Blomkvist.

Risken är att det blir distansundervisning terminen ut om smittspridningen fortsätter på samma nivå. Målet är att även gymnasiet ska kunna avsluta terminen med 100 procent närvaroundervisning i juni.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Om vi alla bara gör lite mer kan vi tillsammans få smittspridningen att minska, avslutar Christian Blomkvist.

Relaterade nyheter

Hubbar med vaccinationsinformation i länets kommuner

6 maj 2021

I juni ska Region Kronoberg arbeta uppsökande för att nå personer som det är svårt att nå med information om vaccination. I informationshubbar ska hälsokommunikatörer informera och kunna hjälpa till m...

Nu startar vaccinationen på våra vaccinationsplatser – alla över 60 år välkomna att boka tid

5 maj 2021

Personer födda 1961 eller tidigare är nu välkomna att boka tid för vaccination mot covid-19. Vaccinationen sker på vaccinationsplatser i Kronobergs samtliga kommuner.

Tekniska problem med bokningen av vaccintider

4 maj 2021

Under dagen välkomnade Region Kronoberg personer födda 1961 eller tidigare att boka tid för vaccination hos våra externa aktörer. Tyvärr har vi upplevt problem med bokningssystemet under dagen.

Lägesrapport: Avrådan från matcher och tävlingar för unga i länet

30 april 2021

Läget är fortsatt ansträngt på sjukhusen. Just nu vårdas 47 patienter inneliggande för covid-19, varav 9 vårdas på IVA.