Fler nyheter

28 april 2021

Smittskyddsläkaren inför valborg: ”Undvik stora fester”

Smittspridningen i Kronoberg ökar och är nu uppe på samma nivåer som när smittspridningen var som högst vid årsskiftet. Smittspridningen tog fart bland ungdomar i åldrarna 15 till 19 år efter påskhelgen och nu stundar en annan storhelg som ofta förknippas med fest, valborg.

Det är ett väldigt bekymmersamt läge och vi ser att smittspridningen ofta sker på privata fester och tillställningar. Därför är det viktigt nu inför Valborg att alla gör vad vi kan och undviker stora fester och bara träffar några få personer, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Genom att begränsa sina nära kontakter till de som man bor med och några få vänner utanför hushållet kan smittspridningen begränsas.

Vi måste hålla ut och fortsätta följa rekommendationerna lite till. Även om man som ung sällan blir allvarligt sjuk i covid-19 riskerar man att föra smittan vidare i skolan eller till sin familj, och det kan vara någon i ens närhet som blir svårt sjuk, fortsätter Christian Blomkvist.

Risken är att det blir distansundervisning terminen ut om smittspridningen fortsätter på samma nivå. Målet är att även gymnasiet ska kunna avsluta terminen med 100 procent närvaroundervisning i juni.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Om vi alla bara gör lite mer kan vi tillsammans få smittspridningen att minska, avslutar Christian Blomkvist.

Relaterade nyheter

Lokal entreprenör ska bygga den nya elbussdepån

18 juni 2021

Dynacon Construction AB har tilldelats uppdraget att bygga Region Kronobergs nya bussdepå på Norremark i Växjö. Depån kommer till en början ha plats för 60 bussar och vara en av de största elbussdepåe...

Lägesrapport: regionen lämnar stabsläget

18 juni 2021

Färre personer behöver vård för covid-19 och regionen har beslutat att lämna stabsläget. Smittspridningen minskar långsamt i länet, men det är fortsatt viktigt att följa rekommendationerna. Vaccinatio...

Covidriktlinjer gjorde att operation av tumör försenades

18 juni 2021

Operationen av en hudtumör blev fördröjd på grund av coronapandemin och de riktlinjer som infördes. Nu anmäler Region Kronoberg det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Lex Ma...

Nu kan ungdomar söka vård i appen Min vård Kronoberg

17 juni 2021

Ungdomsmottagningen i Ljungby och Växjö erbjuder från och med den 17 juni ungdomar möjligheten att under pilotperioden söka vård via appen Min vård Kronoberg. I appen kan ungdomarna bland annat beskri...