Fler nyheter

6 april 2021

Smittspridningen tar fart i Region Kronoberg

Antalet inlagda patienter med covid-19 har nästan fördubblats under påskhelgen. Just nu har vi 27 inlagda på länets sjukhus, varav 6 vårdas på IVA.

Vi är oroade att människor tror att fara än över. När många äldre är vaccinerade tror man att man kan börja umgås på ett vanligt sätt igen. Men det går inte, vi måste hålla i och hålla ut. Vi vädjar till kronobergarna att fortsätta följa restriktionerna, säger Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Under måndagen gjordes avdelning 17 om till covid-avdelning, så att det återigen är två avdelningar öppna. De patienter som nu vårdas på sjukhus med covid-19 är yngre än tidigare.

Just nu har vi även patienter födda på 80- och 90-talet inlagda på IVA. Överlag är de som är inlagda yngre än de var under andra vågen vid jul och nyår, säger Maria Wiltz, sjukhuschef.

”Alla kan göra något mer”

Samtidigt fortsätter både antalet och andelen positiva att öka. Antalet fall ökade med nästan 50 procent vecka 13, uppemot 500 personer har testat positivt. Andelen positiva gick från 8 procent vecka 12 till nästan 14 procent vecka 13.

Den brittiska varianten av covid-19 som är mer smittsam är nu dominerande i länet.

Det gör att det inte är läge att slappna av. Vi kan alla göra något mer och bidra lite extra för att få det att vända. Gå och handla lite senare, stanna hemma vid minsta symtom, testa dig. Håller vi ut i en dryg månad till så kommer dels våren hjälpa oss med minskad smittspridning och att kunna vara ute mer, dels kommer fler att vara vaccinerade och på så sätt löpa mindre risk att bli svårt sjuka, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: sjukhusvården går upp i förstärkningsläge

9 april 2021

Smittspridningen ökar i hela landet och även i Kronoberg. Trycket på sjukhusvården ökar och ytterligare två avdelningar har återigen gjorts om till covid-avdelningar. I veckan öppnade tidsbokningen fö...

Vaccinationsstart för personer födda 1956 eller tidigare

7 april 2021

Samtliga kronobergare över 65 år är nu välkomna att boka tid för vaccinering mot covid-19. Vaccinering sker på vårdcentralerna och bokning sker via webben eller telefon.

Lägesrapport: smittspridningen ökar i länet

1 april 2021

Under några veckor har många regioner haft en högre smittspridning och högre belastning på sjukhusvården än i Kronoberg. Men denna vecka ökar smittspridningen ytterligare, vilket gör att kurvan i läne...

Covid-19 relaterade klagomål blev underlag för regional och nationell rapport

30 mars 2021

Patientnämnderna i Sverige tog tillsammans under förra året emot 3 337 covid-19 relaterade klagomål. Nu har en gemensam rapport gjorts, vilket är ett bidrag till hälso- och sjukvårdens kvalitets- och...