Fler nyheter
Bagaren Sébastien Boudet, Årets Mästerkock Adam Thulin, matkreatören Lisa Lemke och stjärnkocken Klas Lindberg. Montage: Odd kommunikaiton Bagaren Sébastien Boudet, Årets Mästerkock Adam Thulin, matkreatören Lisa Lemke och stjärnkocken Klas Lindberg. Montage: Odd kommunikaiton

22 juni 2022

Stjärnkockar, MAT-runda, restaurang Rädda Råvaran – programmet till årets MAT är här

Nu är programmet klart för MAT2022 – dagarna som sätter Kronoberg och Småland på kartan när det gäller matproduktion och mathantverk. Växjö kommun, Länsstyrelsen och Region Kronoberg står bakom det 9 dagar långa programmet.

I år kommer Växjö att fyllas av massor av evenemang i Konserthusparken och Residensets trädgård, seminarier och workshops i Konserthuset och MAT-marknad på Teatertorget.

Den populära MAT-rundan återkommer, i år med producenter i nästan hela länet. Även konceptet UT o ÄT kommer tillbaka.

Programmet i Växjö city består bland annat av:

 • Restaurang Rädda Råvaran där kockar lagar både vardagsmat och fine dining av matsvinn från lokala butiker. Här finns bland annat stjärnkocken Klas Lindberg på plats.
 • Småländsk pizzatävling där de tävlande använder lokala och regionala råvaror, och Pizzafest för pizzaentusiaster i Residensets trädgård.
 • Tävlingen Årets Ekokock i Konserthuset
 • Småland på en tallrik – vinnaren av Årets Mästerkock, Adam Thulin, skapar en rätt av småländska råvaror.
 • Workshop med bagaren Sébastien Boudet.
 • Kunskapsbuffé med ett 50-tal seminarier och workshops.
 • Seminarium om matlagning i händelse av kris med Niklas Kämpargård.
 • Vildplockat med Niki Sjölund och Fermenterat med Surtanten Jenny Neikell.
 • Kockduell mellan Anna Tenje (M) och Tomas Thornell (S) som leds av Klas Lindberg.
 • TV-kocken och matkreatören Lisa Lemke intervjuar och gör nedslag i olika delar av Konserthusparken.
 • MAT-marknad på Teatertorget med mängder av småländska producenter med koppling till Redig Mat, Smålands Skafferi och REKO-ringen.

MAT-rundan och UT och ÄT

Den 17–18 september kan alla matintresserade ge sig ut på länets landsvägar och besöka ett 50-tal gårdar, gårdsbutiker, lanthandlare, caféer och restauranger. MAT-rundan är en unik möjlighet att upptäcka vilka fantastiska matföretagare som finns i länet. Nytt för i år är att det kommer ordnas bussturer vilket gör att fler kan ta del av årets utbud.

MAT riktar strålkastaren på den regionala matproduktionen som är oerhört viktig för den regionala utvecklingen och för att Kronoberg ska vara ett attraktivt län att leva i. I höst ser vi åter fram emot MAT-rundan som trots pandemin varit en succé, och jag är helt övertygad att årets runda slår alla tidigare rekord, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i Region Kronobergs regionala utvecklingsnämnd.

Även konceptet UT o ÄT, där restauranger, caféer och matkreatörer bjuder på småländska, spännande matupplevelser har utökats och pågår under hela veckan.

Matsvinn i fokus i Konserthusparken

I Konserthusparken kommer det under MAT i stor utsträckning handla om matsvinn i och med Växjö kommuns restaurang Rädda Råvaran, som håller öppet 9–10 september. Intäkterna från restaurangen går oavkortat till välgörenhet. I restaurangen kommer det gå att beställa både vardagsmat och fine dining. 

Läs mer på MAT2022:s webbplats

Kontakt

 

Helena Collin

Tf vd och projektledare på Destination Småland

Relaterade nyheter

Kulturella framsteg trots pandemin

22 juni 2022

Region Kronoberg har satsat på att utveckla det sydsvenska kultursamarbetet, säkerställa kultur i hela länet, utveckla en internationell arena för muntligt berättande och stärka det fria ordet och bil...

Region Kronobergs kulturstipendiater för 2022 är nu utsedda

21 juni 2022

Region Kronoberg delar varje år ut kulturstipendier. I år går det till tolv personer som är verksamma i regionens kulturliv. Stipendierna är ett sätt för Region Kronoberg att skapa bättre förutsättnin...

Försenad diagnos av stroke

20 juni 2022

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria-anmälan angående en händelse där en patients symtom inte bedömts som misstänkt stroke på ett av länets sjukhus.

Fortsatt arbete för att minska smittspridningen i primärvården

16 juni 2022

Många patienter söker sig till primärvården med olika typer av infektionssjukdomar. Med lärdomar från de arbetssätt som pandemin fört med sig kommer primvården även fortsättningsvis separera infektera...

Sök projektstöd med inriktning folkhälsa

15 juni 2022

Nu finns möjligheten att söka projektstöd för föreningar eller organisationer med projektidéer som ska främja folkhälsan i Kronobergs län.

Uppstartskonferens för Industriforum i Kronoberg

14 juni 2022

Den 15 juni lanseras Industriforum Kronoberg – ett samarbete som ska ta sig an behovsutmaningar som industrin står inför. Representanter från länets industriföretag, Teknikföretagen, fackförbunden IF...

Akuten samordnar verksamheten under sommaren

13 juni 2022

Inför sommaren har akutmottagningen i Växjö stor brist på sjuksköterskor. Åtgärder så som att flytta personal mellan avdelningar har inte varit tillräckliga. Bemanningssituationen kommer lösas genom s...

Region Kronoberg satsar på yrkesutbildningsvecka

9 juni 2022

Genomförandet av YrkesSM-2022 mellan 10–12 maj i Växjö var en insats för att öka intresset för yrkesutbildningar. Nu satsar Region Kronoberg på att genomföra en årligt återkommande yrkesutbildningsvec...

Gynekologiska cellprovsmottagningen flyttar till Centrallasarettet Växjö

8 juni 2022

Gynekologiska cellprovsmottagningen i Växjö flyttar till lokaler på lasarettet i Växjö. Mottagningen öppnar upp på lasarettet den 13 juni. Tiden och adressen på kallelsen gäller.

Kronoberg kan nå målet för förnybara närproducerade drivmedel till 2050

8 juni 2022

Kronobergs län har goda chanser att uppnå delmålet om minst 0,6 TWh lokalproducerade förnybara drivmedel år 2050, enligt en ny rapport. Den teoretiska biomassapotentialen i länet, där skogsråvara och...