Fler nyheter

17 december 2020

Stor efterfrågan på personer med gymnasial yrkesexamen

Intresset för att läsa yrkesprogram på gymnasiet har minskat de senaste 10 åren. Samtidigt ökar arbetsmarknadens behov av personer med en gymnasial yrkesexamen. Det visar en ny rapport från Region Kronoberg.

Rapporten är en del av Region Kronobergs arbete med att säkra kompetensförsörjningen i Kronoberg.

Bristen kommer att bli störst på vård- och omsorgsutbildning, industriutbildning, fordonsutbildning och data-, el- och energiteknisk utbildning. Det här är viktigt att veta för de som ska välja till gymnasiet och för alla andra som vill guida till medvetna gymnasieval, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör.

Rapporten visar att det är lönsamt att läsa ett yrkesprogram. Fyra år efter avslutat samhällsprogram har 40% inte påbörjat eftergymnasiala studier och har därmed en mer utmanande situation på arbetsmarknaden. För en del yrkesprogram är livsinkomsten högre än för de som läst en 3-årig högskoleutbildning.

Mest lönsamt är det att gå en byggutbildning, VVS- och fastighetsutbildning eller data- el- och energiutbildning, säger Martin Hedlund, utredare.

Mer samverkan mellan arbetsliv och skola

Region Kronoberg har även genomfört en studie av ungdomars och arbetsgivares syn på studie- och yrkesvägledning i Kronoberg. Drygt 500 elever i årskurs 8, och 1 och 3 deltog i en enkätundersökning och det genomfördes intervjuer med arbetsgivare inom trä och skog, teknik/industri samt vård och omsorg.

Eleverna i studien upplever att de inte har särskilt bra kunskaper om olika jobb- och utbildningsmöjligheter – varken på ett övergripande plan eller i Kronoberg.

Var femte elev svarar att de aldrig har pratat om olika yrken, utbildning, och framtida val i skolan, framförallt åttondeklassarna. Majoriteten av alla elever är positivt inställda till att få mer kunskap om arbetslivet, gärna tidigare än idag. De vill gärna besöka arbetsplatser eller få besök av någon yngre person. PRAO är viktigt! säger Catarina Lindahl-Petäjä, projektledare för Yrkes-SM 2022, Region Kronoberg.

Arbetsgivarna är positiva till samverkan. De vill ge eleverna en bild av hur arbetslivet ser ut och vilka möjligheter det finns. Tidigare studier med studie- och yrkesvägledare ger samma svar - alla vill samverka!  Vård- och omsorgscollege och Teknikcollege lyfts fram som goda exempel för samverkan.

Föräldrar/vårdnadshavare, syskon och kompisar påverkar mycket i valet till gymnasiet, men även lärare och studie-/yrkesvägledare. För Region Kronobergs del blir Yrkes-SM i Växjö 2022 en viktig insats för att höja kunskapen om studier och yrken, säger Catarina Lindahl-Petäjä.

Till rapport och ungdomsbarometer

Yrkes-SM

Kontakt 

Christel Gustafsson

Regional utvecklingsdirektör

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046470583027, 046767207848

Martin Hedlund

Utredare

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0709-84 45 16

Catarina Lindahl Petäjä

Verksamhetsledare Vård- och omsorgscollege Kronoberg

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046470589115, 046709844663

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Smittspridningen håller i sig och vaccinationen är i full gång

15 januari 2021

Den senaste veckan passerade Kronoberg över 10 000 bekräftade fall av covid-19, totalt 10 829 fall. Nästa vecka påbörjas vaccinationen av sjukvårdvårdspersonal och den andra dosen kommer börja ges i k...

Kronobergsforskare ger ökad förståelse för våldsamma beteenden

14 januari 2021

Finns det fysiska orsaker i hjärnan som kan ligga bakom våldsamma och utåtagerande beteenden? Carl Delfin vid rättspsykiatriska regionklinikens forskningsenhet har genom sin doktorsavhandling forskat...

Lägesrapport: Inga tecken på avmattning av smittspridningen

8 januari 2021

Vecka 53 testade över 1000 personer positivt för covid-19, trots lite lägre provtagning på grund av helgdagar. Snart har vi över 10 000 konstaterade fall av covid-19 i länet.

Upprop: EUs Strukturfondsmedel ska fördelas av regionerna - inte staten

7 januari 2021

De åtta regionala partnerskap som fördelar EUs Strukturfondsmedel till Sveriges regioner reagerar i ett upprop på att regeringen håller inne med EU-medel och vill ge en del av dem direkt till arbetsfö...