Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

11 maj 2020

Tid att stanna eller förändra?

Det var då det hände, 2020 under corona. Så tror jag att många av oss kommer att säga när vi om några år tittar tillbaka på tiden som är nu. För det finns en tid bortom corona. Kriser är besvärliga och tuffa. Det ligger i betydelsen av ordet. Men det är också under kris som utvecklingen snabbspolas.

Det är nu många bra och välskötta företag och verksamheter har det tufft. Det är också nu som morgondagens företag stärks eller föds. Vi, som regional utvecklingsaktör behöver se till att ha båda perspektiven för ögonen. Vi ska göra allt vi kan för att parera i krisen och vi ska nu hålla i vårt grunduppdrag, att bidra till hållbar omställning.

Hela samhället påverkas av de restriktioner vi gör för att hindra smittan. Individer liksom företag. Men konsekvenserna varierar, främst beroende på vilken verksamhet som bedrivs. Vi gör allt vi kan för att stötta de verksamheter som drabbas oförtjänt och orimligt av de begränsningar som stat och regioner infört för att hindra smittan att spridas för fort. Vi gör också allt vi kan för att stötta våra verksamheter och företag i omställning.

Vi hade stora samhällsutmaningar innan krisen. De flesta av dessa är kvar, en del har förändrats och nya har tillkommit. Att vänta på att allt går över för att sedan gå tillbaka till förut går inte. För framtiden kommer inte se ut eller fungera som förut. Like it or not. Vinnare är de som förstår detta och nu använder krisen till omställning.

 

/Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör

Relaterade nyheter

Satsning på tillväxt inom trähus- och planglasindustrin

10 augusti 2020

Regionala utvecklingsnämnden har beslutat att stödja tredje fasen av Vinnovaprojektet Smart Housing Småland med 6 miljoner mellan åren 2020 – 2023.

Finansiering av regionalt utvecklingsarbete

26 juni 2020

För tredje gången har Sveriges kommuner och regioner (SKR) kartlagt finansieringen av det regionala utvecklingskapitalet.

MAT-runda och kunskapsbuffé på MAT2020

24 juni 2020

MAT har i ett decennium varit en plattform för lokala diskussioner om livsmedelskedjans hållbara utveckling. I år genomförs MAT i en ny tappning – anpassad efter rådande omständigheter.

Nu får Kronobergs elever uppleva ett nationellt museum på hemmaplan

11 juni 2020

Hösten 2020 öppnas dörrarna till en mikroskopisk värld i Kronoberg – Naturhistoriska riksmuseets utställning Microsculpture. Här ska Kronobergs elever och allmänheten få möjlighet att beskåda insekter...