Fler nyheter

26 april 2021

Tidsbokningen öppnar för medicinska riskgrupper i åldern 18-59 år

Region Kronoberg går nu vidare i fas 3 av vaccinationen mot covid-19. Nu välkomnar vi personer som tillhör en medicinsk riskgrupp och är mellan 18-59 år att boka tid för vaccination.

Sedan förra veckan är vi igång med fas 3 i regionen, då personer i riskgrupp mellan 60-64 år har kunnat boka tid. Då det är en liten grupp välkomnar vi nu även yngre personer som ingår i riskgrupp enligt Folkhälsomyndighetens definition. Personer som ingår i gruppen kommer att få ett brev under veckan.

Dessa personer har väntat länge på vaccin och är i stort behov av det. Vi ber därför kronobergarna att respektera de definitioner som Folkhälsomyndigheten tagit fram, så att de som behöver vaccinet mest kan få det, säger Lena Andersson Nazzal.

De personer som ingår i fasen har plockats fram genom diagnoskoder i regionens journalsystem. Det kan vara så att enstaka individer har missats, till exempel om man går hos en privat specialistläkare, så för den mellan 18-64 år som tillhör en riskgrupp men inte får något brev går det bra att kontakta vårdcentralen för att höra efter och boka en tid.

Sjukdomar och tillstånd

Personer med dessa sjukdomar och tillstånd klassas av Folkhälsomyndigheten som riskgrupp:

  • Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och hypertoni (högt blodtryck).
  • Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma.
  • Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
  • Kronisk lever- eller njursvikt.
  • Diabetes typ 1 och typ 2.
  • Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling.
  • Downs syndrom.

Läs mer på 1177.se om hur du bokar tid

 

Relaterade nyheter

Lägesrapport: ”Träng er inte före i vaccinkön”

7 maj 2021

Det förekommer att personer som inte tillhör de prioriterade grupperna bokar tid för vaccination. Men tillgången till vaccin är begränsad och prioritetsordningen måste respekteras.

Skärpta regionala rekommendationer införs i Kronoberg

7 maj 2021

Begränsa dina nära kontakter så mycket det går. Gå inte på fest. Använd munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken. Det är några av de förstärka regionala rekommendationer som införs den 7 maj.

Komplikation till ryggbedövning upptäcktes sent

7 maj 2021

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria-anmälan angående en händelse där en patient drabbats av en blödning efter att ha fått ryggbedövning på ett av länets sjukhus.

Hubbar med vaccinationsinformation i länets kommuner

6 maj 2021

I juni ska Region Kronoberg arbeta uppsökande för att nå personer som det är svårt att nå med information om vaccination. I informationshubbar ska hälsokommunikatörer informera och kunna hjälpa till m...