Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

17 november 2020

Ungdomsmottagningen i Ljungby släpper podd

Ungdomsmottagningen i Ljungby har gjort en podd i syfte att främja psykisk hälsa hos ungdomar. I podden får vi följa Region Kronobergs medarbetare Emma Tunér Nyström och Emma Rydell, en barnmorska och en kurator som samtalar med både patienter och experter kring psykisk ohälsa, sexualitet, kost och träning.

Allt fler unga drabbas av psykisk ohälsa. I Socialstyrelsens rapport ”Utvecklingen av psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna” går det bland annat att läsa att psykisk ohälsa hos barn i åldern 10–17 år har ökat med över 100 procent på tio år (2006–2016). För unga vuxna, 18–24 år, är ökningen närmare 70 procent. Totalt handlar det om närmare 190 000 barn och unga vuxna i Sverige som lider av någon form av psykisk ohälsa. Den enskilt största gruppen, drygt 63 000 personer, är unga kvinnor i åldern 18–24 år.

Två avsnitt av podden har släppts och den har redan nått lyssnare. Första avsnittet hade runt 300 lyssnare och andra avsnittet har närmare 100 lyssnare de första två dygnen.

Ungdomsmottagningen hoppas nå fler lyssnare och att podden kan inspirera till bra levnadsvanor och samtidigt utmana lyssnarna. Innan varje poddsläpp skickar en av gästerna med en utmaning som ungdomsmottagningen lanserar på sin Instagram.

Med podden vill vi nå ut till fler ungdomar än de som kommer hit. Vi vill prata om saker man kanske normalt inte prata om och som kan upplevas som lite skamligt, som i avsnitt två där en tjej berättar om ett övergrepp, säger Emma Tunér Nyström.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Färre smittade förra veckan

27 november 2020

Förra veckan konstaterades drygt 550 fall av covid-19 i länet, en minskning jämfört med cirka 750 veckan innan.

Bodil Bruse Lundin är årets reumasköterska

26 november 2020

Bodil Bruse Lundin har blivit utsedd till årets reumasköterska 2020 av Föreningen Reumasköterskor i Sverige. Bodil jobbar på medicinkliniken i Växjö och firades med diplom och blommor.

Nybyggnation ger fler vårdplatser inom rättspsykiatrin

25 november 2020

Under onsdagen beslutade regionfullmäktige att hus M58 på Sigfridsområdet ska rivas och ersättas av en helt ny byggnad. Den nya byggnaden ger flera förbättringar för Rättspsykiatriska regionkliniken:...

Kronobergare prisas för sina kulturinsatser

25 november 2020

Region Kronoberg delar årligen ut kulturutmärkelser för att uppmärksamma framstående kulturarbetare i länet. Årets utmärkelser går till konsthantverk- och designhistorikern Christina Zetterlund, fotog...