Fler nyheter

16 mars 2020

Uppmaning: Fortsätt att donera blod!

Region Kronoberg ser en risk för att coronautbrottet kan påverkar blodförsörjningen till sjukvården. Alla befintliga blodgivare, som inte under de närmsta två veckorna varit i nära kontakt med en person med influensaliknande symtom eller misstänkt smitta av coronaviruset, uppmanas därför att boka tid för blodgivning.

Vi vill understryka hur livsviktigt det är att friska blodgivare ställer upp och lämnar blod. Sjukvården är i stort behov av den värdefulla insats våra blodgivare gör. Att sjukvården avråder från onödiga besök på sjukhuset gäller INTE friska blodgivare! I Kronoberg behövs en påfyllning av blodgrupperna A, 0 och B och vi uppmanar befintliga blodgivare att boka sig via GeBlod.nu (1177 Vårdguiden), eller genom att ringa/maila sin blodcentral i Växjö eller Ljungby, säger Jimmy Holmberg, avdelningschef på Transfusionsmedicin.

Trots att blodlagret i Kronoberg måndag 16/3 var välfyllt av de flesta blodgrupperna finns det en risk att läget är annorlunda i slutet av veckan. Något som inom en snar framtid skulle kunna leda till att blodkomponenter inte finns tillgängliga för de svårast sjuka patienterna, ex. de som står under cancerbehandling och för att kunna genomföra operationer.

Sedan smittspridningen av coronaviruset i samhället eskalerade märks en kraftig minskning i antal personer som kommer på sina bokade tider på blodcentralerna i Ljungby och Växjö. Endast 25–50 % har kommit på sina bokade tider den senaste tiden. Normalt har vi utrymme för 30–70 tappningar per dag, men idag kom endast 13 personer för blodgivning, vi har många avbokningar och svårt att fylla upp tiderna, säger Jimmy Holmberg.

Nationellt gick GeBlod Sverige i fredags ut med uppmaningen att friska blodgivare måste fortsätta lämna blod, förutsatt att man uppfyller alla kriterier som tidigare.

För frågor om coronavirus och blodgivning, se GeBlod.nu

Kontakt

Jimmy Holmberg

Avdelningschef Transfusionsmedicin Växjö

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046470587464, 046709844932

Relaterade nyheter

Fortsatt lugnare covid-läge i länet

2 juli 2020

Den nedåtgående trenden fortsätter i länet. Andelen positiva prover minskar, liksom behovet av provtagning i prioritetsgrupperna 1, 2 och 3. I vecka 28 startar Region Kronoberg provtagning av priorite...

Smittskyddsläkaren om provtagning av priogrupp 3 och 4

2 juli 2020

I en film berättar smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist om provtagning av priogrupp 3 och 4.

Region Kronoberg vaccinerade näst flest ålderspensionärer i landet

1 juli 2020

Under vaccinationskampanjen 2019-2020 vaccinerade sig 62 procent av länets ålderspensionärer mot influensa. Detta är näst högst andel i landet.

Lugnare covid-läge i länet - men fortsatt viktigt att hålla i och hålla ut!

25 juni 2020

Kurvorna för antal konstaterade fall och antal avlidna i covid-19 i länet har börjat plana ut. Region Kronoberg har lägst antal inneliggande covid-patienter på sjukhusen sedan i april. Nuläget diskute...