9 augusti 2021

16- och 17-åringar kan nu vaccinera sig med föräldrarnas samtycke

I dag öppnar Region Kronoberg upp för alla kronobergare 16 år eller äldre (födda 2005 eller tidigare) att boka tid för vaccination mot covid-19. Vaccinationen är kostnadsfri och frivillig.

Under måndagen kommer ett informationsbrev hem till alla hushåll med ungdomar födda 2005 eller tidigare. I brevet finns en samtyckesblankett. Alla ungdomar under 18 år måste ha samtycke av sina föräldrar för att få vaccineras.

När du har fått samtycke kan du boka en tid för vaccination via 1177.se. Underskriven samtyckesblankett och identifikation ska tas med till vaccinationstillfället, säger Annika Tigerhielm, vaccinsamordnare.

Tidsbokningen sker som tidigare via 1177.se där man väljer var man önskar vaccinera sig och klickar vidare för att boka tid. Flera vaccinationsplatser kräver inget bank-id för att boka tid.

Både Modernas och Pfizers vaccin är nu godkända för barn och ungdomar ner till 12 års ålder.

Mognadsbedömning i undantagsfall

Ungdomar under 18 år som vill vaccinera sig utan vårdnadshavares samtycke kan göra en mognadsbedömning. Då bedömer ungdomsmottagningen om ungdomen är mogen nog att fatta beslut om vaccination själv. Mognadsbedömning bokas hos ungdomsmottagningen i Växjö eller Ljungby, via 1177.se eller telefon.

Frågor och svar om vaccination hos Folkhälsomyndigheten, öppnas i nytt fönster

Läs mer och boka tid:

www.1177.se/kronoberg/boka-vaccination