Fler nyheter

20 april 2021

Självklarhet att vaccinera: ”Påverkar livskvalitén för många”

Vaccinationen mot covid-19 för personer över 65 år i fas 2 pågår just nu i länet. När Region Kronoberg efterlyste pensionerade sjuksköterskor för att hjälpa till med vaccineringen anmälde sig Arne Sävenhed och Cajsa Svensson. Båda pensionerade medarbetare i Region Kronoberg.

Klart man ställer upp. Det är ju för en god sak som så många människor väntat på, säger Arne Sävenhed.

Arne Sävenhed är pensionerad anestesisjuksköterska sedan två år tillbaka. I december när Region Kronoberg sökte pensionerade sjuksköterskor som kunde hjälpa till vid vaccineringen mot covid-19 fanns det inget tvivel att anmäla sig. Men dagarna kan bli långa.

Det kan bli riktigt hektiska dagar. Beroende på tillgången till vaccin kan vi vaccinera upp mot 300 personer på en dag, säger han.

Även Cajsa Svensson anmälde sig frivilligt. Hon är pensionerad distriktsläkare och tycker det är roligt och meningsfullt att kunna hjälpa till med vaccinationen. Hennes egen hälsa oroar hon sig inte så mycket för.

Det är den äldre befolkningen som vaccineras nu och många av dem har hållit sig för sig själva. Vi i personalen har också fått första dosen så jag är inte så orolig att själv bli sjuk. Det är bara kul att kunna hjälp till. Många är väldigt glada och tacksamma att det är deras tur nu, det kommer påverka livskvalitén för många, säger Cajsa.

”Det är ett teamarbete”

Logistikarbetet tycker Cajsa är väl ordnat. Det är mycket förarbete innan sprutan sätts i armen.

Det arbetet har skötts väldigt bra, det är lätt att sköta sitt jobb när bitarna runt omkring fungerar. Vi har tex personer på plats som kan svara på frågor, då blir det lättare för mig att sköta mitt jobb när kringarbetet är väl förberett, säger hon.

Relaterade nyheter

Lägesrapport: Fortsatt hög smittspridning i länet

12 maj 2021

Smittspridningen är fortsatt stor i Kronoberg, även om antalet patienter som vårdas för covid-19 på sjukhus har gått ner något de senaste veckorna. Vaccineringen går framåt och från och med måndag den...

Patientsäkerhetsarbete med mycket goda resultat

10 maj 2021

Vårdskadorna i Region Kronoberg har minskat. Det visar den granskning som genomförts enligt metoden Markörbaserad Journalgranskning (MJG). Det innebär att journaler granskas från ett slumpvis urval av...

Lägesrapport: ”Träng er inte före i vaccinkön”

7 maj 2021

Det förekommer att personer som inte tillhör de prioriterade grupperna bokar tid för vaccination. Men tillgången till vaccin är begränsad och prioritetsordningen måste respekteras.

Skärpta regionala rekommendationer införs i Kronoberg

7 maj 2021

Begränsa dina nära kontakter så mycket det går. Gå inte på fest. Använd munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken. Det är några av de förstärka regionala rekommendationer som införs den 7 maj.