7 april 2021

Vaccinationsstart för personer födda 1956 eller tidigare

Samtliga kronobergare över 65 år är nu välkomna att boka tid för vaccinering mot covid-19. Vaccinering sker på vårdcentralerna och bokning sker via webben eller telefon.

Tack vare goda leveranser av vaccin kan vi nu öppna upp för alla 65+. Vi har jobbat hårt för att ställa om verksamheten för att klara att öka vaccinationstakten inom primärvården de närmaste veckorna, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare inom Region Kronoberg.

Tidsbokning sker antingen via webben, genom att logga in på 1177.se, söka upp sin vårdcentral och boka tid direkt, eller genom att ringa till sin vårdcentral, välja knappval Vaccination mot covid-19 och ställa sig i kö för att bli uppringd. Nya tider läggs ut löpande. Om den vårdcentral man är listad på inte har några tillgängliga tider kan man söka och boka tid på en annan vårdcentral.

Under nästa vecka kommer alla inom åldersgruppen även få ett vykort hem med information om hur man bokar tid.

Information på 1177.se

Många ringer till vården med frågor kring vaccinationen. För att minska belastningen på vården bör man i första hand söka information på 1177.se/Kronoberg/vaccin-covid-19/. Lena Andersson Nazzal ber också personer som ställt sig i kö att ha tålamod:

Har man ring och anmält sig så kommer man bli kontaktad, även om det kan dröja några veckor. I telefonkön vaccinerar vi äldst först. Annars får man hålla koll på 1177.se där nya tider läggs ut löpande. Vi gör allt för att kunna erbjuda så många tider som möjligt så snabbt som möjligt, säger Lena Andersson Nazzal.

Ingen möjlighet att välja vaccin

Alla vårdcentraler vaccinerar med samtliga tillgängliga vaccin och det finns ingen möjlighet att välja vaccin. Vill man inte ha ett visst vaccin har man rätt att tacka nej, men då kommer man få vänta på att bli vaccinerad.

Samtliga vaccin som används just nu ges i två doser. Tid för dos 2 bokas av vårdcentralen i samband med att man får dos 1. Tidsintervallet för dos 2 varierar mellan 6-10 veckor.

Fortsätt följa rekommendationerna

Vaccinet ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, men det finns begränsad kunskap om hur vaccinet påverkar smittsamheten. Därför måste personer som vaccinerats fortsätta följa de allmänna råden och rekommendationerna även efter vaccinationen. Det gäller både efter första och andra dosen vaccin.