30 oktober 2020

Var med och hindra att smittan sprids!

Lokala rekommendationer är inte aktuella – än. Men det kan bli aktuellt om antalet fall fortsätter öka. Det meddelade Region Kronoberg på en pressträff idag.

Region Kronoberg genomförde idag en pressträff för att kommentera att antalet fall ökar och betona vikten av att hindra smittspridning.

Vi behöver alla medborgares hjälp för att reda ut smittläget. Vi följer läget noggrant och kommer inte att tveka att göra de åtgärder som behövs, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Regiondirektör Martin Myrskog betonade det allvarliga läget i Sverige:

Vi ser en kraftig ökning. I stort sett samtliga regioner har en ökad andelen positiva provsvar. Fem regioner har skärpt de allmänna råden, vilket innebär att man skapar lokala begränsningar av olika slag. Vi vill inte behöva ta den inriktningen i Region Kronoberg. Då krävs att alla tar ett individuellt ansvar om vi ska lyckas. Så snälla, följ de här råden!

De grundläggande råden fungerar för att hindra att smittan sprids: stanna hemma vid symptom, håll avstånd och tvätta händerna.

Alla kurvor pekar tyvärr åt fel håll och vi måste försöka komma åt det på alla sätt vi kan. Ta detta på största allvar nu! Vi har diskussioner om lokala allmänna råd även för Kronoberg. Men det bästa är ju om vi inte behöver införa det utan att vi istället kan lösa det genom att hjälpas åt. Det vi gjorde i våras vet vi fungerar, så det är det beteendet vi måste tillbaka till igen, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist.

Se all aktuell statistik från presentationen på dagens pressträff

Region Kronobergs smittspårare har mycket att göra just nu. Målet är att ringa upp alla smittade inom tre dagar, men det kan ta lite längre tid. Regionen bemannar upp och letar nya lösningar för att hinna med.

Martin Myrskog lyfte fram det viktiga jobb som Region Kronobergs personal gör just nu.

Vill man bidra till att vår personal får en bättre arbetssituation är det bästa man kan göra att följa våra råd för att minska smittspridningen.

Råd för att minska smittspridningen

• Stanna hemma om du är sjuk (även i väntan på test och svar!)
  • Jobba hemma om du kan
  • Håll avstånd
  • Res inte i onödan
  • Skydda de äldre och riskgrupper